Annons

Bolagsverket betalar fortfarande Akademien

Statliga Bolagsverket i Sundsvall fortsätter att betala Svenska Akademien för utgivningsrätten av Post- och inrikes tidningar, trots att avtalet skulle ha omförhandlats, rapporterar SVT Västernorrland. Det handlar om cirka 14 miljoner kronor i år, totalt 193 miljoner kronor som betalats sedan 2007.(TT)
Publicerad 6 december 2018

Det handlar om cirka 14 miljoner kronor i år, totalt 193 miljoner kronor som betalats sedan 2007.

Då övertog Bolagsverket utgivningen av publikationen Post- och inrikes tidningar, som tillhandahåller företagsinformation. Tidigare har Svenska Akademien haft utgivningsrätten, och gett ut publikationen som en fysisk tidskrift.

Annons

Då Bolagsverket tog över gjordes publikationen om till en tjänst på nätet, så den fysiska tidningen finns inte kvar. Ändå betalar verket Akademien för utgivningsrätten, efter ett avtal som träffats mellan regeringen, Bolagsverket och Svenska Akademien.

Betalningarna har kritiserats, eftersom Bolagsverket är en avgiftsfinansierad myndighet, och pengarna därmed kommer från Sveriges företagare. De har tyckt att konstruktionen är en slags smygbeskattning av svenska företag.

Bolagsverket har därför velat omförhandla avtalet, som gällt i elva år. Det förlängs nu ett år i taget. Men på grund av stormen kring Svenska Akademien, i kombination med de utdragna regeringsförhandlingarna, har ingen förhandling kunnat ske.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons