Annons

Blippande kund slipper kortläsare

Det här är bara en liten nyhet. Men den kommer förändra vardagen. I alla fall lite grann. Inom några år kommer mindre kortbetalningar göras med ett blipp. Från och med maj har storbanken Nordea börjat distribuera bankkort för kontaktlös betalning.(TT)
Publicerad 7 maj 2016

Från och med maj har storbanken Nordea börjat distribuera bankkort för kontaktlös betalning. Inom tre år ska samtliga bankens mellan 2,5 och 3 miljoner kort klara kontaktlös betalning. Redan tidigare har några av de mindre bankerna, bland andra Danske Bank och Ica-banken, infört kort som inte behöver tryckas in i en kortläsare.

Kortet blippas i stället mot en apparat, ungefär som busskortet i många kollektivtrafikbolag. För säkerhetens skull finns ett maxbelopp för köp utan kort, vanligen 200 kronor.

Annons

För att hindra att kortet används i oändlighet av orätta händer måste en kod anges efter ett visst antal transaktioner, hur många är det upp till varje enskild bank att bestämma.

Kortföretagen Visa och Mastercard lanserar kontaktlösa kort i stor skala. Målet är att alla kortterminaler senast 2020 ska kunna ta emot kontaktlösa betalningar. För den enskilde gör kanske inte ett kontaktlöst köp någon större skillnad. Men Christina Lind, Sverigechef för Visa, ser fördelar både för kunden och för butikerna.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons