Annons

Bästa tipsen för en hållbar julhandel

Det är många som ropar efter en förändring i våra konsumtionsvanor, speciellt under årets sista månad. Julhandeln har slagit rekord nästan varje december de senaste 20 åren och årets julhandel förväntas slå rekord igen enligt siffror från Handelns utredningsinstitut (HUI).(TT)
Publicerad 7 november 2018

Att vår konsumtionstakt inte fungerar om vi ska vara i närheten att rädda klimatet är det många som vet, men samtidigt kan det vara svårt att stå emot som konsument när man bombarderas med personliga erbjudanden och reapriser. Föreningen Medveten Konsumtion jobbar aktivt med att lyfta frågor kring vår ohållbara konsumtion.

””

Föreningen har flera tips till konsumenter som vill ha en hållbar julhandel.

Annons

Måste jag enbart köpa nya julklappar?

En begagnad servis är oftast lika bra och minst lika snygg som en ny. Mjuka klappar? På second hand har du råd att lyxa till det lite. Köp den där dyra kavajen du har alltid velat ha.

Bara elektronik på önskelistan?

Elektronik är mycket krävande ur ett hållbarhetsperspektiv, och vi köper ofta nya telefoner och datorer långt innan vi egentligen behöver. Ska du köpa så försök att köpa begagnat, det finns mängder med nästan oanvända fynd att hitta.

Ett hav av plast till småbarnen?

Barnen är oftast dem vi ger mest till. Men behövs verkligen ännu mer lego eller plastbilar? Byt ut några fysiska julklappar till sådant ni kan göra tillsammans framöver istället.

Det värdefullaste vi har?

Tiden är ibland den bästa julklappen du kan få. Varför inte ge mormor en fönstertvätt och mamma ett restaurangbesök i stället för en massa prylar.

Föreningen Medveten Konsumtion är också med och arrangerar White Monday, en motrörelse mot Black Friday, shoppingdagen i november som inleder julhandeln. En mängd olika organisationer, företag och profiler inom så kallad cirkulär ekonomi deltar och erbjuder bra priser och erbjudanden på prylar, mat och upplevelser.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons