Annons

"Amazons inträde påskyndar digitaliseringen"

Amazon har under stort hemlighetsmakeri köpt mark på tre svenska orter. Samtidigt har det länge glunkats om att e-handelsjätten ska etablera sig i Sverige. Nu kallar jätten till presskonferens. Är det kanske nu det händer?(TT)
Publicerad 10 december 2018

Amazon har bjudit in till presskonferens i Stockholm på onsdag morgon. Vad som ska avhandlas är inte känt, men många har spekulerat - och fruktat - att företaget är på väg att ge sig in på den svenska marknaden.

Samtidigt har det under senare tid funnits många tecken på att ett sådant inträde kan vara nära.

Annons

I våras blev det känt att Amazon köpt mark i Eskilstuna, Västerås och Katrineholm för att bygga åtta byggnader om vardera 25 000 kvadratmeter. Totalt handlar det om 300 000 kvadratmeter mark för totalt 60 miljoner kronor, rapporterar tidningen Fastighetsvärlden.

Markköpet och byggena har omgärdats av stort hysch-hysch.

Lyft för digital handel

Samtidigt har svenska Postnord tecknat ett treårsavtal med Amazon, en förlängning av ett tidigare avtal. Den svenska Postnordchefen Annemarie Gardshol ville inte kommentera avtalet närmare när TT nyligen talade med henne.

Dagens industri rapporterade i somras om att Amazon ansökt om att få tillhandahålla betaltjänster i Sverige, och att företaget köpt upp Internet-domänen amazon.se. Uppgifter florerar också om rekryteringar av e-handelskunnig personal, enligt DI Digital.

Allt detta sammantaget gör att man kan fundera kring om det är nu det är dags.

””

Många trodde att Amazon skulle etablera sig lagom till Black friday, men då hördes de inte av, konstaterar han. Om Amazon går in blir det fart på digitaliseringen, tror både han och Jonas Arnberg, vd för HUI research.

””
””

Avgörande hur de går in

Om Amazon går in i Sverige på e-handelsmarknaden är det avgörande om de gör det med sitt så kallade prime-erbjudande, förklarar han. Det innebär ett fullserviceavtal, där kunderna får en rad tjänster, som hemleveranser till en fast årskostnad, strömmad musik och filmer.

””

Men det kan också vara en slags mjukstart i Sverige, funderar Jonas Arnberg.

””
Annons

Både hot och möjlighet

Handeln har både anledning att frukta och att se möjligheter, tror Johan Davidson.

””
””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons