Annons

Alla begagnade bilar ska varudeklareras

Att köpa en begagnad bil kan vara vanskligt. Men från och med den 1 november ska alla begagnade bilar som säljs av en bilhandlare ha varudeklaration - en trygghet för både köpare och handlare, enligt branschorganisationen MRF.(TT)
Publicerad 4 november 2018

De flesta som kontaktar Konsumentverkets vägledare klagar över fel på begagnade bilar.

För att underlätta köp har myndigheten i samarbete med Motorbranschens riksförbund (MRF) tagit fram en ny varudeklaration. Deklarationen finns sedan tidigare men har inte omfattat alla begagnade bilar. Fordon för under 30 000 kronor har varit undantagna.

Annons

"Vi hoppas och tror att det här kan leda till att konsumenterna får en mer realistisk bild av bilen de funderar på att köpa. I dag tror jag att många har lite för höga förväntningar på en äldre bil och därför blir man också väldigt besviken när den går sönder", säger Charlotte Söderlund, jurist på Konsumentverket, i ett pressmeddelande.

Färre reklamationer

Deklarationen gör det enklare för köparen att se vilket skick bilen har vid säljtillfället, utifrån ålder och körsträcka. Syftet är att minska risken för missförstånd mellan bilhandlare och köpare, något som i förlängningen kan ge färre reklamationer.

””

Alltid tre år

Konsumentköplagen omfattar både nya och begagnade fordon. Köparen har alltid tre år på sig att klaga på fel som fanns redan vid köpet. Däremot räknas inte fel som meddelats köparen, genom exempelvis en varudeklaration, som ursprungliga.

Enligt Lars Lieberg tjänar varken konsumenten eller bilhandlaren på att inte ha en varudeklaration.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons