Annons

Tonvis med hjälp till öst

Ännu en hjälpsändning är snart på väg till Virga med omnejd i Lettland.
Torsås • Publicerad 8 december 2003
Ett och ett halv ton skor ska fördelas till hjälpbehövande i lettiska Virga. 
Foto: Bo Lundquist
Ett och ett halv ton skor ska fördelas till hjälpbehövande i lettiska Virga. Foto: Bo LundquistFoto: 

- Vi åker över med sex ton vinterkläder, skor, bord och stolar på torsdag i nästa vecka. Faktiskt har vi med oss hela ett och ett halv ton skor till pensionärer, sjuka och barn. Behovet av humanitär hjälp är stort och vi samarbetar även med socialförvaltningen i Virga, säger Margareta Ohlin, ordförande i föreningen Lettlands vänner med säte i Söderåkra.

Symaskiner och strykbräden

Annons

I lasten finns bland annat fyra äldre symaskiner och ett antal strykbräden. Den utrustningen ska användas i en lokal som ställts i ordning för att sy om och sy in kläder som Lettlands vänner och andra hjälporganisationer skänker till grannlandet.

- Vi ska fördela hjälpsändningen till fem olika orter. Förutom Virga samarbetar vi med grannkommunen Gramsta. De två kommunerna kommer troligen att slås samman under nästa år, eftersom de är förhållandevis små. Det blir även hjälp till internatskolan Vainode där det finns 200 barn.

Trasiga ting måste kastas

I lasten finns det lite julklappar som socialförvaltningen slagit in. Medlemmarna i Lettlands vänner har inte hunnit med att slå in paketen.

- Det är ett slitsamt och omfattande arbete att få i väg en hjälpsändning på sex ton. Det är inte bara att lämna in varorna till oss, utan allt måste sorteras och packas i olika storlekar. Sedan måste allt fördelas rättvist. Tyvärr får vi in trasiga skor och kläder som inte är hela. Sådana ting måste vi sortera bort och kasta. Det är viktigt att lämna in saker som är hela och som man själv skulle kunna använda men inte vill ha kvar längre, säger Margareta Ohlin.

Bo Lundquist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons