Annons

Timmerimport från Litauen

Stora mängder timmer kan komma att importeras från Litauen via Bergkvara hamn till sågverken i regionen.
Torsås • Publicerad 31 januari 2003

- Ryssland har stora problem med att få fram timmer på grund av isen. Det tog en månad för det fartyg som lossade timmer i vår hamn under förra veckan att anlända via Finska viken över Östersjön till Bergkvara. Sågverken i regionen söker därför nya vägar för att få fram den mängd importerad timmer som behövs för produktionen. Det är här Litauen kommer in i bilden, säger trafikchef Annjeanette Strömberg på Bergkvara Hamn & Stuveri AB.

Första provlasten på 1 300 kubikmeter timmer kommer från Klaipeda i Litauen. Råvaran lastas denna vecka på en mindre båt som är cirka 90 meter och om allt går som planerat anländer fartyget under nästa vecka till Bergkvara hamn.

Annons

- Om sågverken blir nöjda med kvaliteten på skogsråvaran så blir det en omfattande import från Litauen framöver, säger Annjeanette Strömberg.

Från Vitryssland

Den skog som avverkats för provsändning via Bergkvara hamn kommer från ett område i Vitryssland. Där bedöms kvaliteten på skogsråvaran vara likvärdig med timret från Rysslands väldiga skogsområden. Om så är fallet öppnas helt nya möjligheter för Bergkvara hamn att komma igång med hamnverksamheten i normal omfattning, trots problem med is och vinterkyla.

Hamnbolaget har två anställda kvar efter neddragningarna i slutet av förra året. I praktiken finns endast en stuveriarbetare kvar eftersom den andre är tjänstledig just nu.

- Vi klarar ökad timmerimport genom att ta in extrapersonal vid behov.

Flera alternativ

På tisdag samlas politikerna i kommunstyrelsen till möte. Då ska hamnbolagets framtida vara eller inte vara diskuteras. Hamnbolagets Annjeanette Strömberg gästar mötet för att redovisa den dagsaktuella situationen. Utöver den tänkta timmerimporten från Litauen finnns ytterligare ett par projekt på gång.

- Inget är klart, men vi jobbar med flera alternativ för att få fart på hamnverksamheten, säger Annjeanette Strömberg.

Bo Lundquist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons