Annons

Osäker framtid för scoutstuga

Gång på gång har scoutstugan blivit vandaliserad. Byggnaden är i?dag i princip obrukbar och nu ställer scoutdistriktet hoppet till att kyrkan tar över.
Torsås • Publicerad 19 mars 2012
Foto: Daniel Rudeland
Stugan hat bommats igen med brädor och träskivor.
Förfallet har gått så långt att det knappast finns någon återvändo. För att få stugan i brukbart skick skulle det ­krävas stora ekonomiska insatser.Foto: Daniel Rudeland
Stugan hat bommats igen med brädor och träskivor. Förfallet har gått så långt att det knappast finns någon återvändo. För att få stugan i brukbart skick skulle det ­krävas stora ekonomiska insatser.Foto: Daniel RudelandFoto: Daniel Rudeland
Foto: Daniel Rudeland

Eftersom det inte fanns någon som ville ta över byggnaden blev Dacke Scoutdistrikt ny ägare. Och det har det motvilligt fortsatt att vara.

– Vi har haft scoutstugan ute till försäljning men inte hittat någon köpare. Det beror dels på att byggnaden ligger lite avsides, dels att det är svårt att flytta den från platsen, säger Oscar Sundås, ordförande i Dacke Scoutdistrikt.

Annons

I väntan på en lösning har stugan bommats igen med brädor och träskivor. Men det har inte hjälpt för att förhindra inbrott och skadegörelse. Vissa tider har den också varit tillhåll för ungdomar och andra.

I dag har förfallet gått så långt att det knappast finns någon återvändo. För att få stugan i brukbart skick skulle det krävas stora ekonomiska insatser.

Scoutdistriktet saknar pengar till en upprustning och ser heller inget användningsområde för byggnaden. Oscar Sundås utesluter inte att en ny kår startas i Torsås i framtiden men den kommer då att få sin verksamhet i fräschare lokaler.

Så frågan är då vad som ska hända med den gamla scoutstugan.

– Det allra bästa och det vi önskar är att markägaren, Växjö stift, tar över eftersom vi saknar möjligheter att göra något åt den. Vi har fört diskussioner från och till utan att nå resultat, säger Oscar Sundås.

Utöver stugan söder om sporthallen äger scoutdistriktet även en byggnad i Brantahall. Även den vill distriktet göra sig av med.

Peter Karlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons