Annons

Nytt vatten nästa vecka

På tisdag i nästa vecka kommer det nya renvattnet från Hagbyåsen i kranarna därhemma och dagen därpå invigs mångmiljonsatsningen i Söderåkra.
Torsås • Publicerad 5 december 2003

- Projekt renvatten från Kalmar är i mål. Vi börjar med påslag i Söderåkra på tisdag i nästa vecka om allt går som planerat. Några dagar senare har även Bergkvara och Torsås det nya dricksvattnet, säger kommunens tekniske chef Rune Fransén.

Den definitiva tidtabellen blev klar strax före lunchtid på torsdagen. Då visade analysserien att vattnet åter är tjänligt utan speciell klorering. Ytterligare vattenanalyser kommer under de närmaste dagarna.

Annons

- Det har varit segt att komma till rätta med jordbakterierna. Vi har legat precis på gränsen till tjänligt renvatten under ett par veckor. Vi kan tillgripa speciell klorering, men vår linje är att vattnet ska vara tjänligt ut till kunden utan en sådan åtgärd och nu ser det ut som vi har lyckats med det fullt ut, säger Rune Fransén.

Flera månader försenat

Beskedet på torsdagen från tekniska kontoret innebär att flera års diskussioner och förberedelser för nytt dricksvatten är till ända.

Flera månader försenat kommer nu äntligen det nya dricksvattnet i kranarna där hemma.

Någon slutsumma för projektet finns inte för dagen. Torsås kommun har investerat i ny överföringsledning, ny vattenreservoar i Söderåkra och ombyggnad av befintliga pumpstationer. Det skulle ha kostat totalt tolv miljoner kronor, men blir troligen cirka en miljon kronor dyrare.

25 miljoner totalt

Investeringen som Kalmar Vatten och Renhållning AB har gjort i samband med Torsåsprojektet och förbättringar i Hagby, beräknades ursprunglingen till cirka sju miljoner kronor. Nu lär slutnotan bli tio-tolv miljoner kronor. Men då har andra åtgärder gjorts, bland annat i Hagby som inte hör till Torsåsprojektet. I runda svängar handlar det om nyinvesteringar i båda kommunerna kring 25 miljoner kronor.

Den nya vattenreservoaren i Söderåkra vid Ekvallen rymmer 800 kubikmeter och den gamla under vattenverket 120 kubikmeter. Det är här representanter för Torsås och Kalmar kommuner samt Kalmar Vatten och Renhållning AB samlas till invigning på onsdag. Kommunalrådet Håkan Algotsson (c) inviger anläggningen. Från Kalmar deltar bland annat kommunalråden Kjell Henriksson (s) och Jan-Olof Wernersson (m).

Bo Lundquist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons