Annons

Ny granskning görs av Torskolans arbetsmiljö

I december larmade huvudskyddsombudet på Torskolan om att arbetsmiljön upplevdes som stressande. Nu ska arbetsmiljön för hela bildningsförvaltningen undersökas.
Torsås • Publicerad 23 februari 2012

Under hösten 2011 genomfördes en enkät- undersökning bland lärarna i årskurs 7–9 på Torskolan.

Av svaren framkom att lärare bland annat utsatts för verbala kränkningar och att de upplevde sin situation som allmänt stressad.

Annons

– Tittar man generellt på Torskolan är den i rätt dåligt skick och det finns massa saker som inte riktigt har fungerat. Det löser man inte på en eller två terminer, säger bildningschefen Jon-Erik Egerszegi, som drivit på för att en större undersökning ska genomföras.

Resultaten från den alarmerande undersökningen i december finns fortfarande med i diskussionen och på senaste arbetsutskottsmötet underströks att lärarnas upplevelser av stress tas på allvar.

Men trots att fem enkäter om arbetsmiljön genomförts på bildningsförvaltningen de senaste två åren kommer alltså ytterligare en att göras.

– Olika enheter har gjort egna arbetsmiljöenkäter, som har haft varierande kvalitet. Det svåra har varit att kunna dra generella slutsatser. Nu vill vi ha en sammanhållen bild av arbetsmiljön, säger Jon-Erik Egerszegi.

Problemen med de tidigare utförda undersökningarna har enligt Jon-Erik Egerszegi varit både utformningen och utförandet.

– Jag vill inte på något sätt förringa den känslan av stress som framkommit, men samtidigt är stress i skolan är också som störst inför lovet, då vissa undersökningar genomförts.

Kartläggningen av den psykosociala arbetsmiljön på hela bildningsförvaltningen ska genomföras av företaget Sensia under våren.

– Undersökningen ska kännetecknas av vetenskap och praxis, så att ingen kan säga att det är arbetsgivaren eller facket driver sin agenda. Det vi vill ha är ett hanterbart resultat och det som framkommer, som inte är bra, ska vi ta upp och arbeta med.

Mattias Sävenstrand

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons