Annons

Nils Dacke - en Robin Hood eller en Khadaffi?

Smålands egna Robin Hood, Nils Dacke: var han frihetshjälte eller terrorist? Nils Dacke var en revolutionär som ledde småländska rebeller i Sveriges senaste inbördeskrig. De stred mot förtryck och diktatorn Gustav Vasa. Inte långt från de politiska protesterna i Libyen mot Khadaffi, menar författaren Bo Alvemo.
Torsås • Publicerad 18 april 2011
Bo Alvemo pekar ut Nils Dackes sista bostad i Flaken utanför Gullabo.
Bo Alvemo pekar ut Nils Dackes sista bostad i Flaken utanför Gullabo.Foto: Anna Nilsson
Foto: Anna Nilsson

Han kom inte med när Riksbanken tog fram nya motiv till Sveriges sedlar och mynt. Han har aldrig ärats med ett eget frimärke. I skolböckerna framställs han fortfarande som upprorsmakare och riksbuse. Nils Dacke har genom århundraden fått ett oförtjänt rykte som terrorist. Det vill historikern, författaren och Söderåkrabon Bo Alvemo ändra på. Under årens lopp har han hållit hundratals föredrag för att återupprätta Nils Dackes rykte som frihetskämpe och folkledare. Det har resulterat i tre böcker där han vill "sätta Gustav Vasas gloria på sned".

– Nils Dacke är inte en doldis, det är fel ord. Han är inte okänd, han är bortglömd, säger Bo Alvemo som frivilligt axlat manteln som folkupplysare i ämnet.

Annons

Nu har han kommit ut med en ny bok om Nils Dacke, denna gång i lättläst kortformat. Hans förhoppning är att alla ska kunna ta till sig en förändrad historieskrivning av rebellen Nils Dacke. Bo är irriterad över att folkupproren, där Nils Dacke var frontfigur i början av 1500-talet, har nedvärderats till benämningen "Dackefejden". Enligt hans egna efterforskningar så handlade det snarare om Sveriges senaste inbördeskrig - som varade i drygt ett år. Trots blodigt förflutet ville Gustav Vasa bli ihågkommen som en man av folket.

– Det är alltid segraren som skriver historien. Gustav Vasa var en diktator som genomförde grymma utrensningar och anställde folk för att teckna historien som han ville.

Bo berättar hur Gustav Vasa rensade ut oppositionen och röjde de som vägrade följa hans budskap ur vägen. På så sätt skapade han en diktatorisk centralmakt. Tidigare var det svenska samhället decentraliserat med en annan maktstruktur som Vasa förändrade genom ett diktatoriskt styrelseskick. Han byggde upp en nationell armé och flotta som finansierades genom plundring av landets kyrksilver. En lång rad folkresningar slogs ned med inhyrda utländska legoknektar.

Export av boskap förbjöds år 1526, vilket var en viktig inkomstkälla särskilt i sydöstra delarna av landet. Priset för en oxe var tre gånger högre i Danmark på andra sidan gränsen. Få smålänningar ägde sina gårdar och tvingades arrendera. Detta ledde till ett utbrett missnöje bland landsbygdsborna. De illa rustade och dåligt tränade småländska bönderna gick ut i kamp för sina rättigheter mot den sittande regenten. Steget är inte långt för att dra paralleller till de pågående revolterna i Nordafrika och de rebeller i Libyen som strider mot Khadaffi. Precis som Dacke gjorde mot Gustav Vasa, säger Bo.

– Det är inte fel att kalla Gustav Vasa för diktator och man kan med all rätt jämföra honom med Khadaffi.

Bo Alvemo fascineras fortfarande av Nils Dacke och hans livsgärning. Han finner det osannolikt att 90 000 smålänningar valde en osympatisk figur till ledare. Dacke ville förhandla och erbjöd Gustav Vasa vapenvila vid tre tillfällen. Nils Dacke var en konservativ revolutionär i avseendet att vilja behålla folkets rättigheter och Smålands decentraliserade styre. Trots sin blygsamma roll i historien dyker Dacke fortfarande upp i alla möjliga sammanhang i Småland och har till och med ett speedwaylag.

– Kanske har ordningen blivit återställd till den 1 augusti 2043 då det blir 500 år sedan han dog.

I dag, lördag, finns Bo Alvemo i Dackebygden på Gullabo Påskmarknad för att signera sin nya bok: "Nils Dacke - vår okände kändis". En till chans finns den 1 maj då Bo Alvemo traditionellt signerar boken på OKQ8-macken i Torsås.

Skrivit 15 böcker, varav tre om Dacke: Dackefejden - det stora upproret (2006), Nils Dacke - rebellen (2010) och Nils Dacke - vår okände kändis (2011)

Hållit 300 föreläsningar under de senaste åren, om Dacke och småländska seder.

Anna Nilsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons