Annons

Miljön utan miljonbidrag

Kommunen får inga statliga miljonbidrag för satsningar på fjärrvärme, biobränsle och va-utbyggnad.
Torsås • Publicerad 18 december 2003

Det blev avslag hos miljödepartementet på kommunens ansökan om bidrag till klimatbefrämjande åtgärder, Klimp. Pengarna går i stället till tolv kommuner i storstadsregionerna i landet. Torsås kommun hamnade på 30:e plats i prioriteringen. Ingen kommun i Småland eller Blekinge får något stöd.

- Ett mycket tråkigt besked. Vi och många andra kommuner har lagt ner mycket arbete och energi på våra respektive ansökningar. Vi borde ha fått en signal om detta tidigare. Det verkar som om pengarna har gått till projekt som syftar till att förbättra utomhusklimatet när det gäller trafiksituationen i större regioner. Visserligen fick vi beröm för en väl genomarbetad ansökan, men vad hjälper det när vi inte får något stöd, säger kommundirektör Bo Lönnqvist, som är mycket besviken över det muntliga beskedet från miljödepartementet.

Annons

Motiveringen inte känd ännu

Hur departementets motivering till avslaget lyder är inte känt ännu, eftersom kommunen inte har fått något skriftligt besked.

Det statliga stödet på mellan 30 och 50 procent skulle ha gått till en vidare utbyggnad av fjärrvärmen i Torsås med uppförande av en ny panncentral på Torsåsverkens sågverksområde.

Satsning på en biobränsleanläggning i Söderåkra fanns också med i kommunens ansökan, liksom utbyggnad av vatten- och avloppsanläggningar

i Södra Kärr samt Ragnabo stugområde i Bergkvara. Därutöver sökte kommunen pengar för satsningar på reglerad dränering av åkermark längs kusten.

Men det blev således noll kronor i statligt stöd. Vad som händer med kommunens planerade satsningar är osäkert. Troligen läggs några av dem på is.

- Självklart påverkar detta vår planering för investeringar. Med statligt stöd hade det underlättat att stegvis genomföra de olika projekten, säger kommundirektör Bo Lönnqvist.

Möjlighet att söka igen

Kommunens biolog Kerstin Ahlberg på miljökontoret har lagt ner åtskilliga timmar på ansökan till miljödepartementet. Hon har även tagit fram en miljöplan och en energiplan för kommunen.

- Visst är det tråkigt att vi inte får något stöd alls för något av projekten. Vi har dock möjlighet att komma tillbaka och söka fler gånger om politikerna i kommunstyrelsen anser att vi ska göra det, säger Kerstin Ahlberg.

Bo Lundquist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons