Annons

Kommunpolitiker ger högt betyg till nytt dricksvatten

Invånarna i Torsås kommun har fått nytt dricksvatten.
Torsås • Publicerad 11 december 2003
Kommunalråden Håkan Algotsson, Torsås och Kjell Henriksson, Kalmar, slår på det nya dricksvattnet. FOTO: BO LUNDQUIST
Kommunalråden Håkan Algotsson, Torsås och Kjell Henriksson, Kalmar, slår på det nya dricksvattnet. FOTO: BO LUNDQUISTFoto: 

Vid 10.30-tiden på onsdagen kopplades vattnet på vid en invigningsceremoni inne i vattenverket i Söderåkra.

Efter tal av tekniske chefen Rune Fransén och kommunalrådet Håkan Algotsson kom det historiska ögonblicket efter sex års diskussioner och förberedelser.

Annons

Den symboliska handmanövern inne i vattenverket genomfördes av Håkan Algotsson som stoppade det gamla kalkrika vattnet. Ögonblicket därpå drog kommunalrådet Kjell Henriksson från Kalmar kommun i vredet och det nya vattnet från Hagbyåsen började flöda ut till konsumenterna i Söderåkra för första gången.

Den närmaste tiden sker även vattenpåslag i Bergkvara och Torsås.

Gott betyg

Ceremonin avslutades med provsmakning av vattnet i plastmuggar och det fick högt betyg.

Kommunfullmäktiges ordförande, Karl-Erik Gustavsson:

- Det smakar utmärkt! Visst blir dricksvattnet ganska dyrt för konsumenterna med en rejäl höjning, men detta är en hållbar lösning som vi kan nyttja under många år.

Roland Swedestam, vice ordförande i kommunstyrelsen:

- Vattnet smakar bra och med lite klorsmak. Men det rättar till sig under de närmaste dagarna har vi fått veta av teknikerna.

Kommunalrådet Håkan Algotsson var också nöjd med vattensmaken.

- Det smakar utmärkt och det här blir nog väldigt bra framöver.

Annons

Vill se ökat samarbete

Kommunalrådet Kjell Henriksson i Kalmar kommun vet hur vattnet från Hagbyåsen smakar sedan tidigare. Han hoppas att samarbetet mellan Torsås och Kalmar ska kunna utvecklas ytterligare.

- Vi måste få bort gränserna och göra mer tillsammans. Vi kan samarbeta mer kring maskiner, teknik och personal. Avfallshanteringen är ett sådant område där vi kan få gemensam deponi på vår anläggning i Moskogen. Det är dyrt att etablera nya deponiplatser. Jag ser gärna att Torsås, Emmaboda, Nybro, Kalmar, Mörbylånga och Borgholms kommuner går samman om gemensam deponi, sade Kjell Henriksson.

Kommunens tekniske chef Rune Fransén är nöjd med att Torsås nu slipper att hämta upp vatten ur borrhålen söder om Bergkvara. Dessa slammar ständigt igen och vattnet är kalkrikt.

Kostnad 14 miljoner

Kostnaden för Torsås kommun landar på cirka 14 miljoner kronor. För pengarna har kommunen anlagt en tolv kilometer lång vattenledning mellan Loverslund och Söderåkra, byggt en ny lågvattenreservoar på 800 kubikmeter, samt genomfört ombyggnader i Söderåkra och Bergkvara vattenverk.

Bo Lundquist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons