Annons

Ingen ökning av barnomsorgen

Införandet av maxtaxa den 1 januari har ännu så länge inte medfört någon ökad efterfrågan på barnomsorg i Torsås
Torsås • Publicerad 7 januari 2002

- All erfarenhet visar att det dröjer ett tag innan det märks, säger barnomsorgsassistent Marie Kittel.

- Sedan är det ju regelverk som styr hur mycket man får lämna sina barn på dagis och en del föräldrar har redan sin kvot fylld. Och regelsystemet är i stort likadant som tidigare, där har inte skett några större förändringar.

Annons

Tre intervaller

I Torsås kommun finns tre taxeintervaller; under 20 timmar, mellan 20-35 timmar och mer än 35 timmar.

Marie Kittel tror att man om tre till fyra månader kan se vartåt det lutar.

Det borgerliga blockets uppfattning är att man mer eller mindre tvingades ansluta sig till maxtaxan.

Man anser att maxtaxan slår fel men att man inte kan göra någonting åt det eftersom flera grannkommuner har maxtaxa. Om man inte genomfört den hade det kunnat leda till att barnfamiljer fått betala högre dagisavgift än i andra närliggande kommuner och kanske flyttat från Torsås.

Orättvis

Majoriteten av de borgerliga politikerna tycker att maxtaxan är orättvis eftersom den syftar till att barn ska kunna vara längre tid på dagis.

Dessutom menar man att maxtaxan inte bidrar till att familjer ska kunna välja barnomsorg utifrån sina egna behov och att åtgärden inte riktas mot familjer med störst behov.

Vidare anser man att beslutet om maxtaxa inkräktar på den kommunala självbestämmanderätten och att reformen inte tar hänsyn till FN:s barnkonvention att alltid se till barnens bästa.

Jan Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons