Annons

Höjden av ryggproblem

Tänkte du på brevbäraren när du satte upp din brevlåda? Sitter den för högt eller för lågt blir det besvärligt för brevbäraren som får sträcka armen i onaturliga vinklar.
Torsås • Publicerad 3 december 2003
Den här brevlådan sitter för lågt och brevbärare Arne Andersson får sträcka ordentligt på armen för att lägga posten i den. FOTO: ANDREAS IGNELL
Den här brevlådan sitter för lågt och brevbärare Arne Andersson får sträcka ordentligt på armen för att lägga posten i den. FOTO: ANDREAS IGNELLFoto: Andreas Ignell

På tisdagen hade Posten i Torsås öppet hus. Det bjöds på tårta och folk fick kika runt i lokalerna och de fick också prova på att köra postbil för att lära sig att sätta sin postlåda i rätt höjd.

- Jag tror inte att någon sätter sin brevlåda högt eller lågt för att vara elaka, har man ett staket så sätter man den i höjd med det, men det ställer till det lite för oss, säger Arne Andersson, brevbärare på posten i Torsås.

Annons

Under en postrunda stannar brevbärarna vid mellan 300 och 500 brevlådor. Det blir många armsträckningar ut genom sidorutan från bilen. Sitter brevlådan med locket på en meters höjd från marken fungerar det bra, men sitter den lägre eller högre ökar risken för slitskador.

- Man får sträcka sig bra mycket ibland och det klart att det inte är bra. Det blir mycket drag också när vi kör. Det sägs att vi brevbärare är överrepresenterade när det gäller axel- och ryggproblem, så vi ser gärna att brevlådorna sitter i rätt höjd,säger Arne Andersson.

Han tycker ändå att det ser relativt bra ut med brevlådehöjderna i Torsås kommun, men vill gärna se en bättring. Och problemet har ökat något sedan de nya postbilarna köptes in.

- De nya bilarna vi har är lite högre än de gamla. Förut sade man att brevlådans överkant skulle sitta ungefär 90 centimeter ovanför marken, men nu ska det vara ungefär en meter ovanför marken i stället. Det gör stor skillnad för oss, säger Arne Andersson.

Andreas Ignell
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons