Annons

Han kan tvingas flytta efter VA-krav

Han vill bo kvar i Grisbäck, men kommunen kan sätta käppar i hjulet för det.
Torsås • Publicerad 1 september 2014
Stig Jonsson i Grisbäck kan tvingas lämna sin nuvarande bostad.Foto: Markus Danielsson

Stig Jonsson har bott i sin systers fastighet i Grisbäck i många år. Om han själv fick råda skulle han fortsätta med det även framöver. Det finns emellertid faktorer som gör att framtiden är högst oviss.

Den berörda fastigheten har nämligen inget indraget kommunalt vatten och avlopp och hamnar därmed i en speciell bedömningskategori när det gäller vem som får dispens att inte behöva betala en anslutningsavgift på 150 000 kronor.

Annons

– En bostad ska ha en godkänd avloppsanläggning enligt miljöbalken. Bor man inom verksamhetsområdet ska man ansluta till det kommunala vatten- och avloppssystemet enligt de lagar som gäller. I vissa fall kan man få dispens från kravet på att ansluta sig till kommunalt vatten och avlopp enligt särskilda riktlinjer som kommunfullmäktige slagit fast, säger Nina Johansson som är VA-chef vid Torsås kommun.

Med bostad menas att någon bor där såväl dag som natt, oavsett om det är under hela året eller bara tillfälligt.

– Kommunen säger alltså att jag får vara här på dagen men inte på natten. Allting handlar om byråkrati från kommunen. Man tar ingen hänsyn till människan, säger Stig Jonsson.

Han anser inte heller att det vatten som rinner ut från det befintliga avloppet har en betydande miljöpåverkan.

– Det sugs upp direkt av gräsmattan här utanför, säger han.

Nina Johansson säger sig ha full förståelse för att Stig Jonsson och systern, Inger Jonsson, är förbaskade på byråkratin i det här fallet.

– Samtidigt är riktlinjerna som kommunfullmäktige har klubbat igenom till för att vi ska kunna bedöma alla olika ärenden så bra och rättvist som möjligt, säger Nina Johansson.

Syskonen Jonsson har inte för avsikt att betala ­anslutningsavgiften till kommunen. Fastigheten i Grisbäck är nämligen inte i ett sådant skick att en sådan inbetalning är lönsam.

Sedan utbyggnaden av det nya vatten- och avloppsnätet söder om blev klart har ett stort antal fastighetsägare ansökt om dispens gällande anslutningsavgiften.

– Vi har i nuläget ett antal ärenden som är under utredning. Bland annat tittar vi på Jonssons ärende. ­Ingenting är klart just nu, säger Nina Johansson.

Om Stig Jonsson tvingas flytta så kommer han för­modligen att bo hos en ­bekant i Torsås.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons