Annons

Gullabobutiken blir utan kommunstöd

Kommunstyrelsen sa i tisdags kväll nej till att stödja fastighetsbolaget Gullaboaffären AB. – Det är ett av de tråkigaste besluten jag varit med om att fatta, säger Håkan Algotsson, (C), som ville ge bolaget bidrag.
Torsås • Publicerad 2 februari 2012
I tisdags tog kommunstyrelsen beslutet att inte stödja Gullaboaffären AB. ?Det var tydligt att bara Centern ville stödja Gullabo.? säger Håkan Algotsson, (C), kommunalråd.                 Foto: Mattias Sävenstrand
I tisdags tog kommunstyrelsen beslutet att inte stödja Gullaboaffären AB. ?Det var tydligt att bara Centern ville stödja Gullabo.? säger Håkan Algotsson, (C), kommunalråd. Foto: Mattias SävenstrandFoto: Mattias Sävenstrand

I tisdags var det dags för kommunstyrelsen att ta ställning till Landsbygdsmentorernas och fastighetsbolaget Gullaboaffären AB:s förslag.

Förslaget gick ut på att kommunen skulle gå in som hälftenägare av fastigheten till ett belopp av 300?000 kronor. Pengarna skulle användas för att amortera av lånet som finns på huset och med hjälp av pengar som samlats in i Gullabo och stöd från regionförbundet skulle en renovering påbörjas.

Annons

Men det blev nej från kommunstyrelsen;?endast Centern röstade för att ge stöd åt bolaget. Roland Swedestam (S) menar att ett sådant stöd, till en enskild näringsidkare, är i strid med kommunallagen.­

– Landsbygdsmentorn Stig Hellström borde ha presenterat ett bättre förslag än det vi fick, ett där vi sett att det finns en långsiktig plan på att butiken kan överleva, säger Roland Swedestam.

Han drar paralleller till då kommunen gick in med borgen för ett par år sedan, då handlaren på plats behövde stöd.

– Jag vill minnas att vi förlorade 425 000 kronor då. Jag tycker inte vi ska ge falska förhoppningar till de som arbetar med att hålla butiken öppen. Det här förslaget var olagligt och skulle säkert ha överklagats, säger Roland Swedestam (S).

Kommunstyrelsens ordförande Håkan Algotsson, (C), fick även se sig nedröstad av sina allianskollegor.

– Jag tycker vi ska ta tillvara på sådana här tillfällen, det är en unik chans att kommunen, ideella krafter och näringslivet kan samarbeta. Då ska man inte gå in och sabba, säger Håkan Algotsson.

Argumentet att det är olagligt att stödja Gullaboaffären AB köper han inte.

– Det finns andra exempel på att glesbygdskommuner har gått in och stöttat för att ordna så att det ska finnas en butik på plats.

Mattias Sävenstrand

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons