Annons

Grannar i enad front mot vindkraftverk

Torsås utmärkte sig en gång i tiden som vindkraftskommunen men nu har vinden vänt rotorbladen. Invånarna i Djursviks är på bred front emot utbyggnaden av nya möllor.
Torsås • Publicerad 8 mars 2012
Foto: Anders Blank

De fick nej i första instansen, då avslog länsstyrelsen sammanlagt fem överklaganden om nya vindkraftverk i Påboda. Men Djursviks samhällsförening är av segt virke. Nu överklagar de länsstyrelsens beslut till miljödomstolen.

– Vi fick reda på att vi som liten förening inte var sakägare. Men det är en ny EU-förordning som även ger en liten förening chans att säga sitt, säger Lars Carlsson ordförande.

Annons

De säger sig ha stöd för sin uppfattning. Dels så höjdes helt plötsligt företaget Euolos sina verk till 130 meters höjd, dels så menar de att kommunens översiktsplan gällande vindkraftverks etablering ger dem rätt.

Dessutom bor sakägarna mellan 800 meter och tre kilometer i från verken. Alltså inom gränsen för att de ska bedömas som sakägare.

– Det står ganska klart att de inte ska ske några etableringar öster om E 22, säger Göran Wahlström.

Samhällsföreningen vill dock poängtera att de inte alls är emot vindkraften som energikälla, men däremot var och hur verken placeras.

– Titta omkring dig i byn. Här finns till salu-skyltar på hus som inte går att sälja. När det gäller den saken kommer vi också att agera.

Hur då?

– Vi funderar på att stämma markägarna som upplåter marken åt bolagen som bygger vindkraftverken. Detta påverkar huspriserna och det tycker vi att det är markägarnas fel.

Markägarna får mellan 80 000–150 000 kronor för att upplåta sin mark åt vindkraftsbyggande.

Men det är inte bara protester mot nya vindkraftverk. Det är liv om de som redan är uppsatta också.

Grannar till de två vindkraftverken vid Påboda som sattes upp för två år sedan klagar på buller. I en inlaga till länsstyrelsen klagar de på sömnsvårigheter efter att verken satts upp. De begär också att en oberoende bullermätning genomförs.

Annons

Det vill också en fastighetsägare i Fastlycke, han vill också att man gör en miljöprövning av verken då de är placerade­ nära bebyggelse.

Göran Wahlström och Lars Carlsson i Djursvik samhällsförening tar strid mot planerna på två nya vindkraftverk i Påboda. De som redan finns i närheten orsakar sömnsvårigheter för boende i Djursvik.

Anders Blank
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons