Annons

Far och son döms för skrotstöld

Pappan och sonen upptäcktes när de stal järnskrot till ett värde av drygt 4 000 kronor från ett företag i Torsås kommun den 11 oktober.
Nu döms de av Kalmar tingsrätt.
Torsås • Publicerad 7 november 2018

Männen har ursäktat sig med att de inte visste att skrotet tillhörde företaget men den förklaringen köper inte tingsrätten.

I stället döms de.

Annons

Eftersom pappan är ostraffad sedan tidigare döms han till villkorlig dom.

Sonen däremot döms till fängelse i en månad då han återfallit i brott. Så sent som i augusti dömdes han till villkorlig dom för grov stöld.

Vidare yrkade åklagaren att den unge mannen skulle utvisas från Sverige.

I domen skriver tingsrätten förvisso att det, med hänsyn till 22-åringens tidigare brottslighet och personliga förhållanden, kan antas att han kommer att göra sig skyldig till brott igen i Sverige – och att de allmänna förutsättningarna för att utvisa honom är uppfyllda.

Men då mannen är medborgare i Rumänien, som i sin tur ingår i det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, får utvisning bara ske om medborgarens personliga beteende utgör ett verkligt och tillräckligt allvarligt hot mot samhället.

Det anser tingsrätten inte att det gör.

”Den nu aktuella brottsligheten är emellertid av förhållandevis lindrig beskaffenhet”, skriver rätten i domen och avslår utvisningsyrkandet.

Anton LernstålSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons