Annons

Extra tillskott för bildningsnämnden

Bildningsnämnden går mot ett överskott – och kan räkna med en bonus på 500 000 kronor.
Torsås • Publicerad 22 februari 2012

Socialnämnden missar budgetmålet för andra året i rad.

465 000 kronor bättre reslutat än förväntat blir det för bildningsnämnden. Det innebär att bildningsnämnden kommer att få ett tillskott på 500?000 kronor för 2012 års verksamhet – pengar som lades undan 2011 i den så kallade resultatjusteringspotten.

Annons

– Det är jättebra, vi befarade att vi inte skulle klara målet med det räddades till ett riktigt bra resultat, säger bildningsnämndens ordförande Irma Folkesson (C).

Resultatjusteringspotten, som i det närmaste kan liknas vid ett bonussystem, infördes 2010 i ett led att öka motivationen för nämnderna att hålla sin budget.

– Exakt varför vi gjorde så bra resultat vet vi inte än. Men vi har hela tiden uppmanat rektorerna att vara eftertänksamma med utgifterna, säger Irma Folkesson.­

Pengarna hoppas hon kunna lägga på extrasatsningar på lästräning.

– Det finns alltid hål att stoppa pengarna i.

För socialnämnden ser det inte lika muntert ut. För andra året i rad drar nämnden över sin budget, vilket innebär att pengarna som hållits inne inte kommer nämnden till del.

– Det tråkiga är kanske inte att vi missar pengarna, utan att vi inte kunnat hålla budget, säger Ewy Svensson, (M), socialnämndens ordförande.

Resultatet för socialnämnden blir en förlust på runt tre miljoner kronor.

– Vår verksamhet är till stor del lagstyrd, och när vi måste omhänderta personer, kostar det mycket pengar. Det kan vi aldrig planera för.

Att socialnämnden för andra året blir utan de extra pengarna har hon ingen åsikt om.

Annons

– Vi i nämnden kan tycka vad vi vill om systemet. Nu är det beslutat. Det kan ändå vara en sporre för oss i nämnderna att hålla vår budget.

Kommunalrådet Håkan Algotsson (C) ansvarar för kommunstyrelsen, som också missar sitt budgetmål.

– Vi har haft höga kostnader för rekryteringar,­ säger han.

Bonuspengarna som inte går till nämnderna ska i stället att gå till att täcka förlusterna.

– Allt det här är en liten del av ett helt paket i att försöka få nämnderna att hålla budgeten bättre. Men att bara titta på resultatet kan vara trubbigt, och på sikt ska vi försöka införa kvalitetsmått. Som det är i dag kan man ju hålla budget men göra ett dåligt jobb och ändå få ut nämndens pengar, säger Håkan Algotsson.

Mattias Sävenstrand

Resultatjusteringspott innebär att nämnderna får en viss summa mindre att röra sig med för budgetåret. Håller de sin budget betalas pengarna ut till nämndens nästa verksamhetsår. Om nämnden inte håller budget går pengarna till att täcka förlusterna. För socialnämnden och bildningsnämnden är summan 500 000 kronor var. För kommunstyrelsen är det 250 000 kronor.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons