Annons

De har bäst betalt i Torsås kommun

Kommunchefen är den högst betalde tjänstemannen i Torsås kommun. Hans lön är högre än i flera av länets kommuner.
Torsås • Publicerad 31 december 2019

Torsås kommuns personalutskott har de senaste månaderna tittat tillbaka på hur lönerna utföll 2019 och börjat blicka framåt mot nästa års lönerevision. Vid senaste PU-mötet fattades inget beslut, annat än att man noterade personalchefens redovisning av tidplanen för 2020 års löneöversyn.

2018 och 2019 hade kommunen 400 000 kronor för löneöversynen plus en pott på 50 000 kronor för extraordinära satsningar. Hur det blir för 2020 är ännu inte klart.

Torsås Kommunchef Håkan Petersson ligger inte oväntat i topp på kommunens lönelista. Hans lön har ökat 14 procent sedan 2017.
Torsås Kommunchef Håkan Petersson ligger inte oväntat i topp på kommunens lönelista. Hans lön har ökat 14 procent sedan 2017.Foto: Sofia Hedman
Annons

– Eftersom flera stora fackförbund ska skriva nya avtal 2020 har politikerna ännu inte beslutat om hur stor lönepotten ska vara, säger personalchef Anneli Ekström.

Barometern har tittat lite närmare på hur löneläget ligger i kommunen och när det gäller de stora lönegrupperna, så är löneläget ganska nära kringliggande kommuner, och ibland bättre. När det gäller exempelvis lärarlöner, så är löneläget i Torsås enligt lärarförbundets statistik högre än i både Kalmar, Emmaboda, Karlskrona och Nybro.

Vi har också tagit en titt på vilka som är bäst betalda.

Kommunchefen Håkan Petersson är högst betald med en lön på 80 000 kronor per månad, en ökning på 14 procent sedan 2017, då han hade 70 000 kronor i månaden.

I jämförelse med andra kommuner i samma storlek i länet är Håkan Petersson relativt välbetald och ligger före kommuncheferna i Mönsterås (78 500 kronor) ,Borgholm (77 500 kronor), Emmaboda (77 000 kronor), Högsby (70 000 kronor) och Nybro (65 130) kronor.

Henrik Nilsson Bokor (S) är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Torsås. Han ligger inte längre sist i löneligan för länets kommunalråd eftersom arvodet höjdes ordentligt efter förra årets val.
Henrik Nilsson Bokor (S) är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Torsås. Han ligger inte längre sist i löneligan för länets kommunalråd eftersom arvodet höjdes ordentligt efter förra årets val.

Kommunalrådet och kommunstyrelsens ordförande Henrik Nilsson Bokor (S) har ett arvode, men det brukar i vardagligt tal räknas som lön. Precis som i de flesta av landets kommuner, är det många tjänstemän som har bättre betalt än den högst arvoderade politikern.

2019 låg arvodet för kommunstyrelsens ordförande på 52 200 kronor, och han hamnade därmed på plats elva i lönetoppen i Torsås, efter kommunchefen, personalchefen, vd för Torsås fjärrvärmenät, förvaltningscheferna, ekonomichefen och den bäst betalde rektorn.

Det är ändå för Henrik Nilsson Bokor ett kliv uppåt med 25 procent sedan 2017, då kommunalrådslönen i Torsås låg på 41 600 kronor i månaden. I dag har över 30 kommunala tjänstemän en lön som ligger högre än så.

Kommunalrådens arvoden brukar vara kopplade till riksdagsarvodet. Om man jämför Henrik Nilsson Bokors nuvarande arvode med kommunalrådsarvodet i länets övriga kommuner, så ligger månadslönen över Lars Rosander (C) i Hultsfred, Stina Johansson Evertsson (C) i Högsby och länets lägst arvoderade heltidspolitiker Ilko Corkovic (S) i Borgholm, som har 50 175 kronor per månad.

I Kommunens löneöversyn 2019 tog man hänsyn till dels industrins märke på 2,3 procents löneökning, dels kommunens ekonomiska situation och den avsatta potten på 450 000 kronor. I lönerevisionen prioriterades kockar, fritidspedagoger och sjuksköterskor.

Annons

– Vi brukar inte prata procent i våra lönerevisioner, men vi landade ganska nära 2,3 procent, säger Anneli Ekström.

Vilka grupper kommunen ska satsa på i årets löneförhandling 2020 är ännu inte klart.

– Vi brukar vara noga med att hålla avtalstiderna och förra året betalade vi ut nya löner i april och för kommunal i maj. Vi har redan haft de första överläggningarna med facken och vi har bra dialog med dem, säger Anneli Ekström.

– Vid nästa personalutskott den 13 januari kommer jag troligen att lägga förslag på prioriterade grupper. Det som kan fördröja vår lönerevision är om de nya avtalen dröjer och vi måste avvakta dem.

Kommunen har en ambition om att ha en lönespridning på 20 procent, vilket innebär att den minst betalde i varje yrkeskategori ska ha ungefär 20 procent lägre lön än den bäst betalde.

– Det är ett riktmärke, men vi har inte så stor spridning inom alla områden, säger Anneli Ekström.

Sofia HedmanSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons