Annons

"Alla vill hjälpa till när det brinner"

– Hade vi inte varit där så hade duktiga grannar gjort samma sak som oss, säger Günter Ruchatz, en av poliserna som var först på plats vid branden i Söderåkra under natten till i söndags.
Torsås • Publicerad 9 februari 2010
Günter Ruchatz ser sig inte som en hjälte efter branden.
Günter Ruchatz ser sig inte som en hjälte efter branden.Foto: Lars Johansson

– Vi var kallade till en misstänkt mordbrand i Påboda när vi upptäckte den fullt utvecklade branden. När vi stannade fick vi veta att det var folk kvar i huset, berättar han.

Günter Ruchatz var på måndagseftermiddagen helt lugn och såg inte sig själv som en hjälte.

Annons

– Vi är ofta ute på bränder och större händelser. När man är mitt i det fokuserar man på detaljer och efteråt går vi igenom helheten med kollegor. Myndigheten är duktig på att hantera sånt här, säger han.

Han poängterar att det inte var han och hans kollegor som gav sig in i branden och fick ut människorna från huset.

– Vi gjorde det som allmänheten också kunde ha gjort, tog reda på information som vi kunde föra vidare till räddningstjänsten när de kom till platsen.

När de fått veta att det fanns personer kvar i huset frågade poliserna om det var någon granne som hade en stege. När de fått fram stegen kunde de ta sig upp till den lägenhet där de fått veta att en döv äldre person befann sig.

– Vi kunde slå sönder rutan och lysa på honom så att han blev medveten om vad som hände. En person på vindsvåningen kunde vi få fram till fönstret och höll på så sätt koll på att alla var okej, berättar Günter Ruchatz.

Han menar att många blev nyfikna och grannarna gjorde ett bra jobb med att hjälpa till att hålla chockade personer ute från huset under branden.

– Alla vill hjälpa till när det brinner. Det försvårar ofta eftersom det blir svårare att hålla koll på vilka som finns inne i huset. Men har man information är det samtidigt viktigt att man ser till att räddningstjänsten får den.

När räddningstjänsten kom till platsen var två personer kvar i huset. De räddades av rökdykare.

– De gjorde ett otroligt bra jobb, säger Günter Ruchatz.

För honom var den stora branden en vanlig dag på jobbet.

– Ja, tyvärr. Men ibland har man tur och är på rätt plats vid rätt tillfälle.

Emma Lind
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons