Annons

Sjuk månad väntar 200 000 päron

Ordet är nytt – fenomenet gammalt. År efter år följs januari av "vabruari".– Det är ganska enkelt och förutsägbart. Man vet, nu kommer det att vara som värst i februari, säger Niklas Löfgren på Försäkringskassan.
Göteborg • Publicerad 31 januari 2015
Sjukt många sjuka barn väntas i februari. Foto: JESSICA GOW
Sjukt många sjuka barn väntas i februari. Foto: JESSICA GOW

Efter att knappt ha förekommit tidigare har "vabruari" blivit ett allt vanligare ord i svenska medier de senaste fem åren.

– Fenomenet är äldre än så. Det är ordet som man gillar, tror jag, som är lite lustigt och matchar "vab" och "februari", säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Annons

Februari är den månad då flest är hemma med sjuka barn sett till antalet personer som får ersättning för vård av barn (vab).

– Det har alltid varit så. Vi har sett de mönstren i vår utbetalningsstatistik.

Siffrorna sträcker sig tillbaka till mitten av 1990-talet och matchar Folkhälsomyndighetens statistik på hur säsongsinfluensor slår mot landet, säger Niklas Löfgren.

För två år sedan slogs svenskt rekord i vabbande i februari. Förra årets vabruari blev inte lika sjuk, men februari toppade ändå statistiken.

I år väntas minst 200 000 föräldrar vabba någon gång i februari.

– Vi räknar med att det blir i paritet med förra året, kanske något högre eftersom det finns fler barn nu i de åldrarna där man använder tillfällig föräldrapenning som mest.

TT

Fakta

Vabruaritips

Dela på vabbandet – vabba varannan dag.

"Vobba". Det går att arbeta hemifrån vid vab, men ersättning från Försäkringskassan ges bara för de timmar man inte fått lön.

Mor- eller farföräldrar eller någon annan närstående kanske kan rycka in? Det är ok att överlåta rätten till ersättning till annan person som avstår från arbete för att ta hand om barn.

Var noga med handhygienen. Tvätta händerna med tvål och vatten före måltid, efter toabesök och efter utelek.

Utelek minskar risken för luftburen smitta.

Källa: Försäkringskassan (TT)

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons