Annons

Ali Gharavi har lämnat fängelset

Svenske IT-konsulten Ali Gharavi och sju andra människorättsaktivister som suttit fängslade i Turkiet har nu släppts. De fick lämna fängelset utanför Istanbul tidigt på morgonen.– Tack till er allihop, säger Ali Gharavi.
Turkiet • Publicerad 26 oktober 2017
Foto: Emrah Gurel/AP/TT
Foto: Emrah Gurel/AP/TT

Domstolen beordrade att de åtta skulle friges tills vidare efter rättegången på onsdagen. De togs emot av jublande vänner och kollegor.

Tysken Peter Steudtner säger att de allihop är "mer än lättade".

Annons

– Vi är så tacksamma för allt juridiskt och diplomatiskt stöd vi fått, säger en tårögd Steudtner när han lämnar fängelset utanför Istanbul.

Han kramade om människor som väntade på dem utanför fängelset, dit de tagits efter rättegången för att sedan släppas fria.

De åtalade anklagas i svepande ordalag för terrorrelaterade brott. De greps vid ett möte utanför Istanbul i juli, som handlade om digital säkerhet.

Åtalet kvarstår fortfarande och rättegången ska återupptas den 22 november. Ali Gharavi, som är skriven i Rockneby i Kalmar kommun, och Peter Steudtner – som deltog vid mötet i egenskap av utbildare – är dock fria att lämna landet.

– Vi är en stor familj nu, tack till er allihop. Vilka ni än är, hur ni än gjorde det, så fick ni ut oss. Tack så mycket, säger Ali Gharavi.

Amnestys Turkietchef Idil Eser var förvånad över domstolens beslut. Hon ville efter att hon släppts gärna uppmärksamma andra som sitter bakom lås och bom.

– Fortfarande sitter många av våra vänner, och journalister, kvar i fängelset. Vi kommer att fortsätta att arbeta tills alla människorättsförsvarare och journalister har släppts fria, säger hon.

Amnestys lokale ordförande i Turkiet, Taner Kilic, sitter fortsatt fängslad och ställas inför rätta i ett separat fall. Kilic kommer att framträda i domstolen i Izmir i västra Turkiet under torsdagen. Han anklagas för deltagande i kuppförsöket i juli 2016.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons