Annons

Osäker framtid för studentkår

8 000 medlemmar idag, men hur blir det till sommaren? Avskaffandet av kårobligatoriet kan slå hårt mot studentinflytande och föreningens ekonomi.
Nyheter • Publicerad 22 februari 2010
Foto: 

Den första juli i år avskaffas kårobligatoriet. Det blir dödsstöten för kollektivanslutningen till kårföreningar hos universitet och högskolor.

– Vi vill egentligen inte ha tvångsanslutna medlemmar, så långt är vi för lagändringen, men vi har ju en verklighet att tänka på också, säger Charlie Bjurström kårordförande på Linnéuniversitetet.

Annons

Ungefär samtidigt som hon valdes till ordförande i somras tog riksdagen beslutet att avskaffa obligatoriet. Det innebär att studenter i Kalmar får välja själv om de vill betala 540 kronor i årlig avgift eller inte. Hur många av de uppskattningsvis 8 000 medlemmarna kommer att vara kvar i kåren efter sommaren vet ingen.

– Nej, delvis handlar det väl om bra vi lyckas förklara vad vi gör och hur viktigt det är med studentinflytande, säger Charlie Bjurström.

Studentkåren är kanske för många intimt förknippad med studiesocial verksamhet eller enklare uttryckt: festarrangemang. Men uppgifterna sträcker sig betydligt längre än.

– Vi kvalitetssäkrar utbildningar, vi har representation i styrelsen och hjälper våra medlemmar med exempelvis bostäder, säger Charlie Bjurström.

Nästan alla intäkter till kåren är kåravgifter. Festverksamheten går plus minus noll så det som bär hela föreningen är just medlemsavgifter. Totalt handlar det om ungefär tre miljoner kronor. Och frågan är nu hur mycket av dessa kan kåren rädda till sin verksamhet.

– Jag tror inte vi kan ta lika hög kåravgift som tidigare och medlemmar kommer att bli färre. Så vi för dialog med både Kalmar kommun och Linnéuniversitetet om olika lösningar, säger kårordförande.

En av de dyraste kostnadsposterna är Kårhuset på Sveaplan som kostar en miljon kronor om året. Här för kåren diskussioner med kultur- och fritidsförvaltningen om inte de på något sätt samsas om lokalen. Den gamla posten ligger mitt i det nya kulturstråk som man skissar på. När det gäller bidrag från Linnéuniversitetet är det inte lika okomplicerat.

– Det är ju deras verksamhet vi ska bevaka. Det är kanske lite märkligt att då få pengar från dem, säger Charlie Bjurström.

Anders Blank
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons