Annons

"Vi ska kunna vara bland de fyra bästa"

Nyheter • Publicerad 8 mars 2005
Foto: 

- Malmö blir starka. Sen är det varning för Göteborg och för oss.

Veteranen Jesper Jansson tror på en vändning för Helsingborgs IF i år efter ett blekt 2004.

Annons

Det är en svinkall marsmorgon och Jesper Jansson har lite bråttom. Träningen är flyttad till halv tio i stället för tio och vi får snabba på att ta bilden på Olympias läktare och sedan utverka specialtillstånd från målvaktstränaren Sven Andersson för att göra färdigt intervjun i omklädningsrummet.

Jesper Jansson tar det hela med ro. Han har varit med om det mesta under sin långa fotbollskarriär, som även innefattat proffsspel utomlands.

Den rutinen hade han stor nytta av under förra säsongen när HIF fick en allt annat än lyckad start på allsvenskan.

- Egentligen började det väl redan i första hemmamatchen mot Kalmar FF. Vi borde gjort både två och tre mål första halvtimmen och sedan missade vi en straff också. Kalmar vände den matchen och senare tappade vi också en 2-0-ledning borta mot Halmstad.

- Vi hade mycket nytt folk och många yngre spelare och vi blev lite osäkra, säger Jesper Jansson.

Inför förra året tappade HIF rutinerade spelare som Hasse Eklund och Lars Bakkerud. Man ersatte med spännande namn som Hutchinson och Mngonemi. Det såg bra ut på pappret, men mittfältet fungerade inte särskilt bra i praktiken.

- I början fick jag spela mittback och vi hade nästan bara yngre folk uppe i banan. Vi hade en brasse, en sydafrikan och en kanadensare på mitten och det var svårt att få ihop det ordentligt.

- Sedan kom Daniel Andersson och David Ljung och vi fick en annan stabilitet, kunde balansera upp spelet bättre, samtidigt som jag kom upp på mittfältet, säger Jesper Jansson och kastar i sig en snabb kaffe innan han börjar dra på sig understället inför träningen.

Spelet kom i gång och stundtals imponerade HIF med ett par storsegrar på kort tid mitt på säsongen. Ojämnheten präglade dock laget och inför sista omgången var man till och med indraget i bottenstriden. Det blev en tiondeplats till slut. Inte riktigt vad någon hade tänkt sig om Helsingborgs IF.

- Det blev mycket snack i media, men jag tycker att klubben och supportrarna hade överseende med de dåliga resultaten. För ett par år sedan var det ju nästan skandal om vi blev tvåa. När Nanne Bergstrand fick sparken för ett par år sedan var vi väl bara fem-sex poäng från toppen.

Annons

Likväl är det knappast tiondeplatser som Jesper Jansson och HIF jagar. 2005 ska det bli annorlunda är det tänkt. Laget är i stora stycken intakt från förra året och dessutom har man kunnat förstärka en del.

Försäsongen hittills har förlöpt friktionsfritt, även om snöoväder gjort att två matcher fått ställas in (bland annat KFF-HIF).

- Jag tror att vi kan komma tillbaka till den nivån vi var på för ett antal år sedan. Vi har många unga spelare, en bra ungdomsverksamhet och även spelare som man ser som ganska rutinerade - (Atiba) Hutchinsson, (Andreas) Dahl och (Andreas) Granqvist - är unga.

Vad blir viktigt för att HIF ska lyckas i år?

- Framförallt att vi får en bra start så att vi slipper allt snack.

Vad ska HIF-supportrarna kunna hoppas på 2005?

- Vi ska kunna vara bland de fyra bästa. Spelmässigt är vi väl så bra som de flesta andra lagen. Malmö blir starka. Sen är det varning för Göteborg och för oss.

Jonas Kanje
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons