Annons

Vem tar det gyllene steget

Barometern-OT:s idrottsstipendium Gyllene Steget ska snart få sin tolfte pristagare.
Årets kandidater håller ovanligt hög klass.
Nyheter • Publicerad 5 december 2003
Tom Linder.
Tom Linder.Foto: 
Rickard Karlsson längst till höger.
Rickard Karlsson längst till höger.Foto: 
Fredrik Petersson.
Fredrik Petersson.Foto: 
Jimmy Lindberg.
Jimmy Lindberg.Foto: 
Jonas Nyberg.
Jonas Nyberg.Foto: 
Nicklas Wiberg.
Nicklas Wiberg.Foto: 

1992 instiftades Gyllene Steget, ett idrottstipendium för tidningens spridningsområde som går till en ung, lovande idrottsutövare som nått svensk elit på juniorsidan och är på väg att ta steget in i senioreliten.

Prissumman är 15 000 kronor, men som vanligt är också äran en viktig faktor.

Annons

Förra året gick priset till stavhopparen Gustaf Hultgren från Kalmar SK för hans tiondeplats i junior-VM på Jamaica.

Årets åtta kandidater håller mycket hög klass och juryn får ett svårt jobb att kora vinnaren som får sitt pris lagom till jul.

Här är kanidaterna:

Fredrik Petersson, 17 år

fotboll, Kalmar FF

Jättetalangen från Smedby gjort det mycket bra under sitt debutår i KFF. Har varit bofast i P86-landslaget där han också blivit målskytt. Han har också hunnit med att spela en del i Kalmar FF:s a-lag där han tagit plats som lärling. Ett antal träningsmatcher i våras fick han spela – plus två mersmakande inhopp i Superettan.

Fredrik Petersson kallas av många ”Kalmars Zlatan” för sin självsäkra attityd, sin storlek och läckra sin bollbehandling.

Tom Linder, 18 år

ishockey, IK Oskarshamn

Mönsteråskille som via pojkhockeyn i IK Oskarshamn gått hela vägen upp i a-truppen. Tom Linder är en riktig bjässe, 198 centimeter lång. Han gjorde sin allsvenska debut för IKO mot Örebro, och sedan har det blivit en hel del matcher i a-laget.

Annons

Nyligen blev han dessutom uttagen som reserv i juniorlandslaget – trots att han är ett år yngre än de flesta. Hans framfart har gjort att NHL-klubben Detroit Red Wings har fått upp ögonen för honom.

Nicklas Wiberg, 18 år

friidrott, FIK Färjestaden

Regionen har fått fram många friidrottstalanger de senaste åren, men ingen har nått lika stora framgångar som mångkamparen Nicklas Wiberg. Han fick kröna en fantastisk säsong med att bli europamästare i tiokamp för juniorer i finska Tammerfors. Nicklas gjorde genom att notera ett inoffiellt svensk juniorrekord i grenen med 7 604 poäng.

Nicklas Wiberg är killarnas motsvarighet till Carolina Klüft och den begåvade ölänningen har redan ställt in siktet på 8 000 poäng och JVM-guld nästa säsong.

Jimmy Lindberg, 16 år

gocart, Kalmar MK

Från att ha varit domanant nationellt tog Jimmy Lindberg i år steget ut på den internationella scenen i Formel A. Han körde hela EM-serien, och överraskade med att gå till final i alla deltävlingarna.

På hösten fick Jimmy Lindberg även chansen att köra VM. Efter strålande träningsvarv den första dagen blev ett väderomslag fallet för Kalmarstjärnan som fick däckproblem.

På hemmaplan dominerade Jimmy som vanligt med segrar i det mesta han ställde upp i.

Annons

Rikard Karlsson, 17 år

tyngdlyftning, Kalmar AK

Kalmar har producerat en mängd duktiga tyngdlyftare genom åren. Senaste stjärnskottet heter Rikard Karlsson som under 2003 i överlägsen stil vann ungdoms-SM och ungdoms-NM i 94-kilosklassen. Han deltog även i Promotion Cup i Italien.

Rikard Karlsson har i ryck lyft 102 kilo och i stöt 130 kilo – det senare är tangerat svenskt ungdomsrekord för klassen. På den senaste svenska ungdomsrankingen för alla klasser ligger Rikard tvåa.

Niklas Gustafsson, 14 år

simning, Oskarshamns SS

Jättetalang som under detta året slagit igenom rejält på nationell nivå. Han har totalt under 2003 tagit sju USM-guld och två USM-brons. Niklas Gustafsson är ryggsimmare, vilket är ganska ovanligt i Sverige. Att han står sig internationellt visade sig då han i somras rankades världstvåa på 200 meter rygg med tiden 2,11,25.

Niklas Gustafssons ryggsimskvaliteter är redan i klass med de bästa seniorerna i landet.

Jonas Nyberg, 17 år

brottning, Oskarshamns BK

Annons

Går på brottargymnasiet i Arboga, och har haft ett mycket bra år. Jonas har tagit USM-guld och JSM-guld. Han blev svensk juniormästare – trots att han har tre år kvar som junior. Vann dessutom NM i somras utan att tappa en enda poäng. I juli månad deltog han också på ungdoms-EM där han fick mäta sig med hela europaeliten.

Jonas Nyberg rankas som ett av de största svenska framtidsnamnen i en sport med stora anor i detta land.

Maria Ringdahl, 19 år

golf, Kalmar GK

Ölandstjejen Maria Ringdahl har tagit ett stort kliv framåt under 2003. Hon började med att sensationellt vinna Telia Tour-tävlingen mot rutinerade proffs i Trummenäs. Sedan har hon vunnit en nordisk juniortävling, var med i Kalmars lag som tog SM-silver – och nyligen kvalade hon till nästa års Europatour i Portugal. Resultatet där nere gav henne spelrätt till en hel del Europatourtävlingar under kommande år.

Marias framtidsplaner är att bli proffs, men hennes ambition är att först åka till USA och spela college-golf.

Tidigare vinnare av Gyllene Steget

1992: Joakim Eliasson, Kalmar MK, motocross, 1993: Kristoffer Modig, Kalmar AK, tyngdlyftning, 1994: Jenny Nilsson, Emmaboda PK, skytte, 1995: Håkan Petersson, Nybro OK, orientering, 1996: Jessica Carlberg, Oskarshamns SK, friidrott, 1997: Christer Persson, Kalmar FF, fotboll, 1998: Karl Olsson, Järnsida SKF, skytte, 1999: Ida Nilsson och Johanna Nilsson, Högby IF, friidrott, 2000: Malin Fredriksson, Kalmar S, simning, 2001: Henric Carlsson, SOK Viljan, orientering, 2002: Gustaf Hultgren, Kalmar SK, friidrott.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons