Annons

Travprofil dömdes för rattfylla

Det blev fällande dom för den kände travprofilen. Tingsrätten fann honom skyldig till såväl grovt rattfylleri som brott mot vapenlagen.
Nyheter • Publicerad 5 december 2003

I mitten av augusti stoppade polisen rutinmässigt en traktorförare utanför Kalmartravet. Bakom ratten satt proffstränaren som uppgav att han var på väg till stallet med hästfoder.

Gevär

Annons

Men tränaren borde aldrig satt sig i fordonet. Alkotestet visade att han hade 0,85 milligram alkohol, motsvarande 1,7 promille, i blodet. Som om det inte var nog hittade polisen i förarhytten dessutom ett skarpladdat gevär med fem patroner i magasinet.

Efter utredning åtalades travprofilen och ställdes inför rätta. Där berättade han att han under morgonen varit ute på rådjursjakt och under förmiddagen druckit en öl. Av domen framgår inte hur mycket alkohol han intagit före och i samband med jakten.

Efter hemkomsten ringde en anställd från travet och berättade att hästarna behövde mer foder. Travtränaren lastade och körde iväg. Enligt egen uppgift utan en tanke på att han hade vapnet med sig.

- Jag kände mig inte påverkad under körningen, uppgav han i samband rättegången.

Slipper fängelse

Men det var han, menar tingsrätten och fällde honom därför för grovt rattfylleri.

Normalpåföljden för brottet är fängelse men tingsrätten nöjde sig med att döma travprofilen till villkorlig dom i kombination med 50 timmars samhällstjänst.

Den fällande domen kan få konsekvenser för Travprofilens tränarlicens om STC (Svensk travsports centralförbund) anser att tränarens agerande har skadat travsporten. Huruvida STC tillsätter en utredning i fallet beslutas först efter att domen har vunnit laga kraft om tre veckor.

PETER KARLSSON

peter.karlsson@barometern.se

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons