Annons

Svensson får en landslagschans

Säsongens stora mål är en EM-biljett.
Nyheter • Publicerad 7 februari 2012
800-meterslöparen från Öland, Johan Svensson, springer sin första seniorlandskamp någonsin i helgen. Foto: johanna eriksson Foto: 

Men redan till helgen får öländske 800-meterslöparen Johan Svensson dra på sig landslagsdressen – för första gången som senior.

Helgens friidrottslandskamp mellan Sverige, Finland och Norge blir Johan Svenssons första i seniorsammanhang. Och det var inget han hade räknat med själv.

Annons

– Jag hade inte tänkt satsa på inomhussäsongen, men det är kul att göra några tävlingar. Jag tävlade i helgen men tiden jag vann på var inte så bra, så uttagningen till helgens landskamp i Norge kom som en glad överraskning, säger 22-åringen.

Johan Svensson, som ursprungligen är från Färjestaden, men tävlar för Spårvägen, vet inget om motståndet men hoppas på att kunna putsa förra helgens vinnartid, 1.54,18 till det bättre på lördag.

– Jag hoppas kunna slå mitt inomhusrekord som är 1.52,17. Jag vet att jag har mycket i kroppen för jag har kunnat träna på jättebra under hösten och vintern. Men jag har satsat på en massa mängdträning så nu i veckan ska jag försöka vässa snabbheten lite, säger Johan Svensson.

Mängdträningen har han bland annat gjort under tre veckor i Kenya i samma by som den klassiska löparskolan St Patricks high school där många, många kenyanska världsmästare har drillats.

95 kilometer i veckan blev över 125 kilometer. För Johan Svensson är det hans första träningsläger i löparlandet.

– Det var häftigt och inspirerande. Allt handlade om löpning i den byn. Rätt som det var kunde man möta 200 kenyaner som var ute och joggade, eller se en grupp på 150 personer som sprang intervaller. Livet var väldigt enkelt och eftersom vi tränade så mycket orkade vi inte göra mycket mer än att träna och vila. Det var skönt att kunna fokusera så mycket på bara träningen, säger Johan Svensson.

Det stora målet för säsongen kommer i slutet av juni – EM i Helsingfors. Johan Svenssons personliga utomhusrekord är ungefär en halv sekund från kvalgränsen.

– Det är inte helt lätt, men absolut inom räckhåll. Frågan är bara hur många andra 800-meterslöpare i Sverige som också klarar gränsen. Vi är många som springer snabbt just nu.

Ålder: 22 år.

Bor: I Färjestaden.

Familj: Mamma, pappa, lillasyster och flickvän.

Gör: Pluggar naturvetenskapligt basår på Linnéuniversitetet och 800-meterslöpare.

Aktuell: Är uttagen som en av två svenskar/gren till sin första seniorlandskamp mot Finland och Norge i norska Steinkjer i helgen. Johan Svensson ska springa 800 meter.

Lotta Nyberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons