Annons

Silver-Sara är årets nummer 1

"Framtiden" har flyttat in. Men OS-tvåan tänker inte checka ut riktigt än.
– Wega är fortfarande stjärnan och det största hoppet inför framtida mästerskap, säger Sara Algotsson Ostholt.
Nyheter • Publicerad 29 december 2012
Årets profil 2011 och 2012. Sara Algotsson Ostholt är på nytt högst upp på Barometerns profillista efter sin silvermedalj i fälttävlan i London-OS i somras.Foto: Anders Johansson

För exakt ett år sedan satt vi i familjen Algotssons hus i lilla Körningsven i Nybro kommun och pratade med 2011 års etta på Barometerns profillista.

Nu sitter vi där igen med samma vinnare, röda tulpaner och en papperskopia med fjolårets tidningsrubrik framför oss: "Årets etta sätter hoppet till OS i London".

Annons

– (Skratt). Den passade rätt bra, tycker du inte det? Nä, men det blev ju rätt bra, det blev ännu bättre än jag hade trott. Jag hade inte räknat med en individuell medalj men alla bitar föll på plats. Den nivå som jag hade hållit under ett års tid var tillräckligt bra för att prestera på ett OS.

Sara Algotsson Ostholt, som kallar tyska Warendorf för sitt hem numera, är tillbaka på familjegården och har precis firat jul.

Det har gått exakt 148 dagar sedan 38-åringen blev Silver-Sara efter sitt OS-silver i fälttävlan på elvaåriga stoet Wega.

Nästan fem månader har passerat, hur ser du tillbaka på London-OS i backspegeln?

– Det absolut första jag tänker på är den härliga stämningen och harmonin i teamet. Alla fick chansen att köra sin grej, man fick vara individualist i ett lag och vi fick verkligen bete oss som vi normalt sett brukar göra vid en tävling. Om ledarna i Aten-OS, där jag var med senast, var nervösa och spred oro i laget så var det här helt annorlunda. Det var ett bra upplägg från vår förbundskapten (Gunilla Fredriksson som lämnade jobbet i oktober, reds. anm).

Hur är det med Wega?

– Hon är i gång i träning igen och känns väldigt fin men hon tycker nog det har varit en för lång vila.

Till Rio har Sara Algotsson Ostholt även tillgång till framtidshästen Mrs Medicott. Algotsson Ostholt fick behålla stoet med hjälp av en uppmärksammad insamling på Facebook av fälttävlansentusiasten Tina Lundin.

– Det är ju något som inte händer egentligen. Det som alla har åstadkommit där ute är inget annat än fantastiskt och det känns givetvis härligt att ha två sådana hästar i "rätt" ålder och på den nivån de befinner sig på. Jag är i en bra situation som kan matcha dem i fyra år framåt, säger Sara Algotsson Ostholt och påpekar vem som fortfarande är nummer ett:

– Jag tycker att Wega har fått stå tillbaka i snacket kring Mrs Medicott. I vissa medier har det till och med stått att Wega är för gammal och ska pensioneras men det är Wega som fortfarande är stjärnan och det största hoppet inför framtida mästerskap och hon har även åldern inne för Rio om fyra år.

Annons

Hur ser intresset ut från sponsorer efter OS-silvret?

– Kay Wiestål har coachat och hjälpt mig och det har skapats nya kontakter, det ser bra ut. Men det tar samtidigt tid att jobba och sälja in sig.

Vad händer nu?

– Jag höll en träning i Stockholm förra torsdagen och var med på Musikhjälpen i Malmö veckan innan. Jag har varit med på många saker och det har varit roligt men nu vill jag koncentrera mig på att vara ryttare igen, träna och fokusera på nästa säsong. Tävlingssäsongen startar i mars, jag ser fram emot den.

Till sist, vem är årets profil i dina ögon?

– Syrran (Linda Algotsson) är en väldigt stark profil i många avseenden. Och Rydström (Henrik), han är också en stark profil på sitt sätt.

Skulle KFF-kaptenen fixa en timme på hästryggen?

– Det tror jag säkert. Det vore roligt om han kom ut hit på en ridlektion och kunde avsluta med ett språng över ett hinder. Som ryttare kan man hålla på mycket längre än som fotbollsspelare, haha.

David Winberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons