Annons

Överst på pallen - två gånger

Guld i USM.
Guld i JSM.
Oskarshamnsbrottaren Jonas Nyberg, 17, infriade alla högt ställda förväntningar i hemma-SM.
- Det gick ganska lätt, säger han
Nyheter • Publicerad 1 december 2003
Högst upp på prispallen - två gånger. Oskarshamnsbrottaren Jonas Nyberg tog guld i både ungdoms- och juniorklassen när fristils-SM avgjordes i Oskarshamn i helgen.
Högst upp på prispallen - två gånger. Oskarshamnsbrottaren Jonas Nyberg tog guld i både ungdoms- och juniorklassen när fristils-SM avgjordes i Oskarshamn i helgen.Foto: 
I en av turneringens bästa matcher förlängningsslog Reza Madadi, Spårvägen, (till höger) Christer Wangfeld, Viskafors. Madadi plockade sedan enkelt hem guldet i 74-kilosklassen.
I en av turneringens bästa matcher förlängningsslog Reza Madadi, Spårvägen, (till höger) Christer Wangfeld, Viskafors. Madadi plockade sedan enkelt hem guldet i 74-kilosklassen.Foto: 
Skoningslös. Hemmahoppet Jonas Nyberg var inte i närheten av att förlora någon match under SM-helgen. Här krossar han Benny Bengs, Västerås med 12-0 i JSM.
Skoningslös. Hemmahoppet Jonas Nyberg var inte i närheten av att förlora någon match under SM-helgen. Här krossar han Benny Bengs, Västerås med 12-0 i JSM.Foto: 

Fristils-SM i Oskarshamn blev ett lyckat arrangemang - som kröntes av hemmahoppet Jonas Nybergs dubbla guld.

Att han skulle ta hem USM i lördags var väntat. På vägen fram till finalen massakrerade han i tur och ordning Alexander Westblad, BK Athen (11-0), Richard Nygren, Domnarvets BK (8-2) och Kristian Boukas, Spårvägens BK (fall).

Annons

Sent på kvällen

I finalen, som inte kom i gång förrän vid tiotiden på kvällen på grund av det stora deltagarantalet, väntade evige kombattanten Martin Nittka från Heby BK. Jonas Nyberg visade dock direkt var skåpet skulle stå och inför en jublande hemmapublik plockade han hem sitt tredje USM-guld med klara 12-3.

Om guldet i USM var väntat så var det betydligt mer ovisst i juniorklassen. Jonas Nyberg bollade sig fram till final via segrar över Benny Bengs, Västerås BK (12-0) och Roger Hyrskilahti, Sundsvalls AIK (fall) i gruppmatcherna.

Den andra finalplatsen knep Jimmy Eriksson, som går på samma brottargymnasium som Nyberg i Arboga.

En på papperet jämn historia - som dock aldrig blev av.

Snopen Nyberg

Erikssons skadade axel höll inte och en snopen Jonas Nyberg fick via högtalarna veta att JSM-guldet var hans - på walk over.

- Det var synd att han inte kunde ställa upp, det hade varit roligare att brottas om det, jag tror det hade blivit jämnt, säger Jonas Nyberg.

Dubbel SM-guldmedaljör på hemmaplan - hur känns det?

- Jättebra, skönt att jag lyckades, jag kände faktiskt stor press att jag var tvungen att vinna eftersom det var hemmaplan och allt.

Annons

Vilket guld var roligast?

- Båda var kul, men JSM känns lite större eftersom det var första gången jag vann det.

Missade senior-SM

Nyberg gick totalt sex matcher under helgen och var aldrig i närheten av att förlora.

- Det gick ganska lätt, jag kan inte säga att någon match var tuff. Lite synd att jag släppte till ett par poäng bara..., säger Nyberg, som av tidskäl (det krockade med USM) inte kunde ställa upp i senior-SM.

- Jag tror att jag haft bra chans att vinna där också.

Turneringens kanske allra bästa brottare, Spårvägens meriterade Reza Madadi, bjöd på publikfriande brottning och plockade hem 74-kiolsklassen efter finalvinst mot Sundsvalls Tim Skoglund.

Totalt kom 162 brottare till start, men från början fanns inget större intresse för mästerskapet.

- När anmälningstiden gick ut hade vi bara 82 anmälda och det kändes andefattigt, därför förlängde vi anmälningstiden och gjorde ett upprop tillsammans med Svenska brottningsförbundet om bevarandet av fristilen, sedan fick vi in nästan dubbelt så många anmälningar, säger Johnny Nilsson från arrangerande Oskarshamns BK.

- Det har varit lite gny och gnäll från vissa ledare eftersom vi fick hålla på så länge i lördags kväll. Men på det stora hela kan man kalla det succé, vi är mycket nöjda.

Christian Gustafsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons