Annons

"Nu ser jag bara framåt"

En månad efter jättekraschen kan Mikael Max le igen.
Och blicka framåt.
- Jag har varit jävligt nere, men nu ser jag bara framåt. Jag ska tillbaka, säger Luxo Stars-stjärnan
Nyheter • Publicerad 23 augusti 2005
Ungefär så här avancerade övningar kan Mikael Max göra med sitt skadade vänsterben. "Det ser nästan löjligt ut", säger han.
Foto: Hasse Broms
Ungefär så här avancerade övningar kan Mikael Max göra med sitt skadade vänsterben. "Det ser nästan löjligt ut", säger han. Foto: Hasse BromsFoto: 

Mikael Max, 32, öppnar dörren till lägenheten på Storgatan i Högsby och hälsar OT:s reportageteam välkomna. Medan han dukar fram kaffe och Twix berättar han att han delat upp sin tid mellan Västergötland och Småland - veckorna med rehabilitering i Gullspång, helgerna med flickvännen Emma i Högsby.

- Men nu är det ju derby mot Västervik. Då var jag naturligtvis tvungen att åka ner lite tidigare, säger Mikael Max i solgasset på altanen, samtidigt som han försöker tjuvtitta lite på lag-VM-semifinalen som repriseras på Eurosport.

Annons

Combacken dröjer

Det har gått en månad sedan kraschen då du bröt lårbenet och handen - hur mår du i dag?

- Handen är nästan helt läkt och jag känner mig mycket piggare. Men jag har inte kunnat släppa kryckorna än. Jag har tappat väldigt mycket styrka i låret.

Direkt efter olyckan lät du tveksam till att köra speedway igen - hur ser du på det i dag?

- Jag hade fruktansvärt ont och var jävligt besviken, så man satt ju inte direkt och tänkte: "Fy fan vad kul det ska bli att åka speedway...". Men innerst inne visste jag nog att det skulle bli ett annat läge längre fram.

Du är alltså fast besluten att komma tillbaka?

- Jag kommer att komma tillbaka på en hög nivå. En sån som jag är inte intresserad av att ta fem poäng per match.

När hoppas du kunna göra comeback?

- Jag kommer att kunna ta ut märgspiken (inopererad från höften till knäet) om 9-12 månader. Innan dess kör jag inget. Det kan bli så att jag missar en del av nästa säsong också, men jag hoppas läkningen ska gå snabbare.

Åter till olyckan. Har du tänkt tanken hur nära det var att det gick mer illa än det gjorde?

Annons

- Visst är jag glad att jag sitter här i dag, men det går inte att tänka så. Man är ju millimeter från döden hela tiden - sväljer du ner maten i lungorna när du sitter och äter så kan du också dö, säger Max vars tidigare längsta skadeuppehåll varade en och en halv vecka.

Krya på dig kort

Du har fått enorm respons från fans, bland annat svämmas din hemsida över av krya på dig-inlägg. Känns bra, antar jag?

- Man tror inte det är sant! Det är så positivt och gör sån skillnad. Om det varit helt tyst och ingen hade brytt sig så hade jag väl surat ihjäl mig...

Hur har du påverkats ekonomiskt?

- Det har varit ett stort avbräck att inte kunna köra och jag är oerhört tacksam över att Målilla MK samlat in pengar till mig. Det är också under hösten man lägger grunden för nästa säsong. Då planar kostnaderna ut och det går att lägga undan en del - det går jag miste om nu.

Ursäkta frågan, men kan det paradoxalt nog vara så att din karriär får en skjuts framåt av olyckan? Jag menar, efter den enorma mediaexponeringen dagarna efter olyckan kan det knappast finns någon i Sverige som inte vet vem Mikael Max är.

- Ha, ha, ja, det kan nog ligga något i det. Sedan vet jag inte om jag kan omsätta det i något konkret. Men hur som helst tror jag det här kommer att bli jävligt bra i slutändan. Jag ska komma tillbaka mer vältränad än någonsin och har redan börjat arbetet med att testa motorer inför nästa säsong.

Vad tror du om slutspelschanserna för Luxo?

- Jag känner "möe" för klubben och hoppas verkligen de klarar det. Samtidigt tänker jag, fan att jag inte kan hjälpa till. Jag vill ju vara där!

Annons

Det sägs att karriären kan förlängas med ett par säsonger "tack vare" en svår skada - hur långt fram tittar du?

- Innan skadan hade jag blicken på att köra fem år till och jag förstår dem som säger så. Vi får se hur det blir för mig.

Du har kontrakt med Luxo en säsong till - kan du tänka dig att avsluta karriären i Målilla?

- Absolut.

Christian Gustafsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons