Annons

Nedbantad Kalmarduo hungrig på VM-framgång

I somras tog de EM-silver.
Nu ska Kalmarseglarna Kristoffer Svensson och Jonas Andersson testa lyckan på VM i Australien.
- Vi siktar på att vara topp fem, säger Kristoffer Svensson
Nyheter • Publicerad 29 december 2003

Kristoffer Svensson och Jonas Andersson är två femtedelar av besättningen på en så kallad 11:a - en elva meter lång, utpräglad kappseglingsbåt. En båt som Kalmarduon redan hjälpt till att styra till flera fina framgångar.

I somras blev det först ett SM-silver och tätt därefter ett EM-silver.

Annons

Framgångarna banade väg för deltagande i VM.

- De fyra första båtarna på EM fick fri frakt till Australien. Det är det som har gjort detta möjligt. Hela tävlingen kostar ungefär en kvarts miljon att vara med i, säger Kristoffer Svensson.

Båten i hamn

Båten, Imec, som ägs av stockholmaren Andreas Emoth, skickades mot Australien redan i oktober och är nu på plats.

- Första besättningsmedlemen är redan i Sydney och har tagit hand om båten, säger Kristoffer Svensson.

Som tillsammans med Jonas Andersson och resten av besättningen reste tidigt i morse och anländer till Australien runt nyår, ungefär en vecka innan de första VM-seglingarna.

- Det börjar med australiska mästerskapen som blir lite av en träningstävling. Bland annat har vi nya segel som ska testas, säger Kristoffer Svensson.

Själva VM:et drar igång ett par dagar senare och avgörs i elva seglingar där alla båtar startar samtidigt i samtliga race. Bäst sammanlagt blir världsmästare.

Kalmarseglarna har siktet inställt på en topplacering.

Spänner bågen

Annons

- Vi siktar på att vara topp fem. På EM sa vi att vi skulle komma mellan femte och åttonde plats och vi blev tvåa. Nu spänner vi bågen hårt.

Ungefär 30 båtar väntas starta i VM-tävlingarna och konkurrensen blir stenhård. Det kommer båtar från såväl Europa som Nordamerika och Australien/ Nya Zeeland.

- Det här VM:et har hög status, inte minst tack vare att det ligger bra i tid. Det är väldigt bra folk med i besättningarna, fullt med OS-medaljörer, så det blir väldigt tufft, säger Kristoffer Svensson.

Jonas Kanje

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons