Annons

Martin Wolmhed – en maktfaktor i innebandyn

En av innebandyvärldens mäktigaste personer kommer från och bor i Oskarshamn.
Martin Wolmhed blev i helgen, som enda svensk, invald i Internationella innebandyförbundets (IFF) styrelse.
Nyheter • Publicerad 13 december 2012

Valet skedde i lördags, i samband med VM i Schweiz. Förutom ordföranden, Tomas Eriksson, så består IFF-styrelsen av nio personer från nio olika länder.

– Varje land får bara ha en representant i styrelsen. Ordföranden räknas som neutral, säger Martin Wolmhed till OT just som han landat efter ett par veckor i Schweiz.

Annons

Just tävlingsbiten är hans huvudsakliga ansvarsområde, då Wolmhed numera är ordförande i Rules- and Competition Committee (RACC). En kommitté han suttit i de senaste tio åren.

– RACC är ansvarig för alla turneringar som vi arrangerar. Det är bland annat ett VM och ett JVM varje år, Europacupen och Champions Cup. Dessutom alla kval, så det blir runt 15 tävlingar att hantera vilket är ganska mycket.

Hur mycket tid tar uppdraget?

– En del. Styrelsen träffas fyra gånger om året. Dels i samband med VM och JVM, dessutom vid ytterligare två tillfällen. I kommittén sköter vi de flesta löpande ärendena via mejl och telefon. Min första uppgift nu blir att välja ut de som ska vara med i kommittén. Det är 14 nominerade till sex platser.

Hur känns det att vara en av innebandyvärldens mäktigaste personer?

– Häftigt! Jag har verkligen en möjlighet att påverka en sport som jag älskar så mycket. Det är få förunnat att få vara med på en sådan resa. Att mandatperioden utökats från två till fyra år gör ju också att man får tid på sig att få till alla delar.

Martin Wolmhed, som tidigare hette Johansson, är också engagerad som tränare för Craftstadens division 2-damer, där flickvännen Zane Klabere spelar.

– Det är ju främst för att hon spelar där som jag hoppade på uppdraget, men nu tycker jag det är otroligt roligt. När jag var tränare för Oskarshamns IK:s damer för många år sedan kändes det som att hälften inte var så intresserade av att vinna. Det här laget har en vansinnig bra inställning och vill inget annat att dels utvecklas spelare och lag samtidigt som dom älskar att vinna. Det smittar av sig.

Är du öppen för andra uppdrag i Craftstaden?

– Jag har fått en förfrågan att vara med i styrelsen, men det är inte aktuellt just nu. Jag har helt enkelt inte tiden. Tar jag på mig något går jag in för det fullt ut.

Annons

Utöver det nya styrelseuppdraget i IFF är Martin Wolmhed även vice ordförande i Svenska innebandyförbundet och ordförande i Smålands innebandyförbund.

Martin Wolmhed

Ålder: 47.

Bor: Pepparstigen i Oskarshamn.

Familj: Sambon Zane Klabere.

Yrke: Arbetsmiljösamordnare på ABB i Figeholm.

Innebandyuppdrag: Sitter sedan i helgen i styrelsen i Internationella innebandyförbundet (IFF), vice ordförande i Svenska innebandyförbundet, ordförande i Smålands innebandyförbund.

Kuriosa: Är ledare för Craftstadens division 2-damer. Har tidigare bland annat varit a-lagsmålvakt, ordförande och tränare för flera lag i Oskarshamns IK.

Christian Gustafsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons