Annons

Handbollen sprudlar av liv

"Ryktet om min död är betydligt överdrivet", skrev Mark Twain en gång i tiden.
Det stämmer in på Oskarshamnshandbollen också.
I alla fall om man får tro juniortränaren Bengt Fougner.
- OHK kommer ha ett kanonlag om fyra, fem år, säger han
Nyheter • Publicerad 3 december 2003
Handbollskillar på frammarsch. OHK:s juniorlag ska åter sätta Oskarshamnshandbollen på kartan. Stående från vänster: Magnus Svensson, Emil Borgemo, Joakim Linderholm, Rasmus Antonsson, Simon Månsson, Fredrik Englund, Bojan Ukmar. Knästående: Andreas Lundgren, Peter Dalefjord, Anton Pettersson, Erik Pettersson, Bengt Fougner. FOTO: PER HAMMNEVIK
Handbollskillar på frammarsch. OHK:s juniorlag ska åter sätta Oskarshamnshandbollen på kartan. Stående från vänster: Magnus Svensson, Emil Borgemo, Joakim Linderholm, Rasmus Antonsson, Simon Månsson, Fredrik Englund, Bojan Ukmar. Knästående: Andreas Lundgren, Peter Dalefjord, Anton Pettersson, Erik Pettersson, Bengt Fougner. FOTO: PER HAMMNEVIKFoto: 

Att handbollen i Oskarshamn skulle vara död är kanske att ta i, men den har i vilket fall fört en minst sagt tynande tillvaro de senaste åren. I skrivande stund ligger Oskarshamns HK:s herrlag nia i division IV, medan damseniorerna sladdar sist i trean.

Men en ljusning är i sikte - åtminstone på herrsidan.

Annons

OHK:s juniortrupp består av hela 19 spelare, och underifrån trycker ett 15-tal B-juniorer på.

- Återväxten har varit dålig en längre tid, men nu märker vi resultatet av satsningen på skolhandbollen - många tränare runt om i Småland är avundsjuka på mig som har en så stor trupp att arbeta med, säger Bengt Fougner.

Ligger sist

Laget har visserligen inte rosat marknaden i sin juniorserie och ligger sist. Det är å andra sidan inte så konstigt då lag som IFK Karlskrona, Växjö HF och Hästö - lag där de flesta av spelarna har erfarenhet av seniorhandboll - står för motståndet.

- Men i matcherna har vi spelat jämnt mot de flesta lagen och visat att det finns en stor potential, säger Bengt Fougner, som själv varit med och kvalat till ettan med Tyresö IF i Stockholm för ett antal år sedan.

- När jag tog över laget för två år sedan ställde jag ultimatumet att om det kommer fem, sex man på träningarna så har ni ingen tränare - det kom 15 stycken nästan direkt, då är det kul.

På flicksidan ser det dock tunnare ut.

- Där har vi tyvärr problem, det var ett B-juniorlag på g, men för många spelare hoppade av så det blev inget, säger Fougner, som dock gläds åt Hultsfreds HF:s framgångar i tvåan.

- Jättekul att de lyckas och bra för handbollen i regionen, jag ska ta med mitt lag dit och titta när de spelar hemma nästa gång.

Sex av spelarna i juniorlaget har redan provat på spel i A-laget (målvakten Erik Pettersson lär även ligga bra till för en plats i Smålandslaget vad det lider) i division IV och Fougner tror att framtiden för Oskarshamnshandbollen ser väldigt ljus ut.

- Stommen i det här laget får spela juniorhandboll i flera år till och med den potential killarna har skulle det förvåna mig mycket om inte OHK har ett kanonlag på seniorsidan om fyra, fem år.

Christian Gustafsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons