Annons

Fyra mål i tredje sänkte IKO

IK Oskarshamns bortaspöke överlevde julen.
Växjö Lakers hemmavann med 4-1 - efter ett målfyrvekeri i slutperioden.
- Surt, men rättvist, muttrar IKO-tränaren Daniel Broberg.
Nyheter • Publicerad 27 december 2005
Växjö Lakers vände och vann mot IK Oskarshamn efter fyra mål i sista perioden. FOTO: PER-ERIK SANDEBÄCKFoto: Per-Erik Sandebäck

Matchen i det som numera kallas Lakerdome var länge en jämn historia. Efter en stark hemmainledning tog IKO över och kunde skrinna ut till första pausvilan med en rättvis 1–0-ledning, sedan pånyttfödde lagkaptenen Tomas Gustafsson stött in trissan från nära håll på en smått genialisk Fredric Jaensson-passning från sarghörnet.

– Första perioden är kanske vår bästa bortaperiod på hela säsongen, säger ”TG”.

Annons

Växjö hade emellertid tuggat sin paustaggtråd och jobbade sig sakta men säkert in i annandagsderbyt. Mittenakten förblev visserligen mållös, men det var kronobergarna som skapade det mesta och det bästa. Något som inte minst skottstatistiken, 9–3, vittnar om.

Det var ändå bara en försmak.

I tredje var det proppen ur, retroaktiv utdelning och ideliga jubeltillfällen för de 2 715 på läktarna.

– Vi äter oss in i matchen, tar över och – det viktigaste av allt – vi får mål, säger nuvarande Växjö- och före detta IKO-tränaren Joakim Fagervall.

1–1-målet efter 3.30 var matchens delikatess. Jarno Pikkarainen screenade bort tre IKO-lirare och gav Christian Jacobsson öppen gata. Det ska man inte göra – Växjös egen sniper tryckte säkert upp pucken i, dittills felfrie, Timo Leinonens vänstra kryss.

Därefter hade Andreas Schultz ett jätteläge att återge IKO initiativet. Väggspelet med Fredric Jaensson (spelade obehindrat efter knäoperationen) gick bra inledningsvis, dessvärre hade Schultz inte klubban i isen när han skulle stöta in pucken i öppet mål.

– Synd. Hade vi fått 2–1 där hade vi tagit tag i matchen igen, säger Daniel Broberg.

I stället gav Jarno Pikkarainen Växjö ledningen efter tolv minuter, sedan ex-IKO-aren Andreas Custemo serverat på silverfat.

Hemmalaget var sammantaget lite bättre och lite starkare och när Jacobsson med sitt andra mål för kvällen gjorde 3–1 med tre minuter kvar var sista spiken slagen i IKO-kistan.

– De två första perioderna tycker jag vi står upp bra, dessutom har vi en ledning att spela på, säger Daniel Broberg, som fick se sitt manskap bli allt mer frustrerat och irriterat, bland annat på domaren Niklas Persson.

Annons

Främst var det Fredrik Jonssons armbågsattack på Martin Romö (2+10) i mitten av tredje som upprörde.

– Jag vill inte hänga ut Fredrik, men visst påverkade den utvisningen vårat fokus.

I och med gårdagsförlusten är segern mot Nybro fortfarande säsongens enda bortaviktoria.

– På bortaplan får man inte mycket gratis. Det gäller att vara kylig och mentalt stark, men i stället för att knyta näven började vi fokusera på fel saker. Det gäller hela laget, säger IKO-tränaren.

Lagkaptenen Tomas Gustafsson gjorde sin kanske bästa match för säsongen.

– Det gick ganska bra och i två perioder spelar hela laget riktigt bra. Växjös mål i tredje är visserligen snygga, men de kommer efter misstag från vår sida. Samtidigt för man inte glömma att Växjö är bra – jag tycker inte att vi ska skämmas för mycket över den här förlusten.

För IKO var det här bara början på några hektiska mellandagar. Redan i morgon är hemmafight mot serieledande Malmö och på fredag väntar bortamatch mot bortaspökenas bortaspöke, Rögle.

– Härligt! Det är riktigt roliga matcher att spela och vi vet att vi kan slå alla lag, säger Tomas Gustafsson.

Christian Gustafsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons