Annons

Efter tio års byggande fick han lön för mödan

Han spände musklerna och vann direkt.
- Jättekul! Det ligger tio års slit bakom det här, jublar kroppsbyggaren Magnus Burman.
Nyheter • Publicerad 2 december 2003
Ölänningen Magnus Burman drömde om att bli som de stora grabbarna. Nu har han blivit det. I helgen vann 25-åringen sin första tävling i bodybuilding. Foto: LARS JOHANSSON
Ölänningen Magnus Burman drömde om att bli som de stora grabbarna. Nu har han blivit det. I helgen vann 25-åringen sin första tävling i bodybuilding. Foto: LARS JOHANSSONFoto: 
Magnus Burman, Färjestaden, vann Decembercupen i bodybuilding.
Magnus Burman, Färjestaden, vann Decembercupen i bodybuilding.Foto: 

Första gången Magnus Burman från Färjestaden klev in på ett gym kände han att han hittat rätt.

Det var för tio år sedan.

Annons

- Jag tittade på de stora grabbarna och tänkte att jag ville bli som dem.

I dag är han det.

I helgen ställde han nämligen upp i sin allra första tävling, Decembercupen, en amatörtävling i bodybuilding arrangerad av Svenska kroppskulturförbundet. Det blev seger för ölänningen som tävlade i 80-kilosklassen.

- Jag blev så glad så jag blev tårögd, erkänner han.

Mycket jobb

Bakom segern ligger mycket arbete och nästan sex månaders diet. I midsomras vägde Magnus 95 kilo. När han vägdes in inför tävlingen i helgen var han nere i 77 kilo.

- För att lyckas måste man hålla sina kostvanor och levnadsvanor bra. När hela livet harmonierar fungerar det. Man måste må bra.

Fyra gånger i veckan tränar Magnus bodybuilding. Inför sin första tävling har han dessutom gått upp till 15 mil i veckan.

Coachen Ola Lagerqvist har lagt upp ett kostprogram åt Magnus. Dagsintaget av kalorier har legat mellan 2000 och 3500. Menyn har bestått av äggvitor, havregryn, pasta och kycklingfilé och åtta-tio liter vatten om dagen.

- Det går att äta gott även om det är väldigt strikt. Det är inte många som har karaktär nog att klara av det här, säger han.

Annons

Hårdare ben

Kommande helg är det dags för tävling igen. Då satsar Magnus på ny seger.

- Fast det viktigaste för mig är att jag är nöjd med mig själv. Tävlingen är en extra krydda för mig.

Är du nöjd med din kropp?

- Inte riktigt. Jag vill utvecklas lite till, få lite hårdare och bättre ben. Men jag är nöjd med första dieten. Nu har jag lärt mig och det kommer att bli lättare och lättare.

Efter nästa tävling är det slut på dieten för den här gången.

- Då ska jag ta det lugnt och äta gott som alla andra.

ia.sellerberg@barometern.se

Ia Sellerberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons