Annons

Dumsnålt, Kalmar FF

Nyheter • Publicerad 6 december 2003

Det är alltid känsligt att skriva om pågående förhandlingar. Det hör liksom till spelet att arbetsgivaren och arbetstagaren ska tuppfäkta en stund innan man kommer överens.

Ändå känns det lite speciellt när det gäller Henrik Rydströms förhandlingar med Kalmar FF.

Annons

Inte så mycket för pengarnas skull, för det är självklart pengar det handlar om - det är ju enda sättet som en klubbledning kan visa upp-skattning mot spelarna på.

I stället handlar det om en osmidighet, gränsande till dumsnålhet från Kalmar FF:s sida. Klubben tar liksom för givet att Henrik Rydström, han stannar ändå för det har han alltid gjort, så där behöver vi inte lägga så mycket resurser.

Jag kan förstå om det sticker i ögonen på Rydström att han har sämre lön än en rad av de nyförvärv som har kommit till Kalmar FF de senast åren. Särskilt som 27-åringen visat mångårig lojalitet mot klubben och dessutom tillhört de bästa spelarna år efter år efter år.

Återigen, problemet är inte pengarna. Jag tror säkert att Henrik Rydström får så att han klarar sig. Problemet är osmidigheten från Kalmar FF:s ledning.

Och den går igen på flera områden. Bara ett par exempel:

° Förra säsongen höjde Kalmar FF biljettpriset, trots att laget åkte ur allsvenskan. Det var inte många kronor, men det skickade ut helt fel signaler. Man räknade med att publiken skulle komma ändå. Och när publiksiffrorna sviktade stundtals under säsongen, ja då vägrade ledningen att tro att det hade något som helst samband med biljettpriserna.

° Jag vet inte hur många fotograferande kolleger, både från tidningar och tv, som jag har sett hamna i munhuggning med nitiska Kalmar FF-funktionärer på Fredriksskans. Mina erfarenheter är att detta inträffar mer sällan på andra håll och jag vet att det på vissa håll har gett Kalmar FF dåligt rykte.

Vi journalister behöver inte hanteras med silkesvantar, men vi sköter ett jobb och för Kalmar FF är uppmärksam-heten livsviktig.

° Överhuvudtaget verkar klubben ha problem med kommunikationen utåt. Det klagas återkommande på souvenir-utbudet och ett annat exempel är fansajten Röda sidorna som las ner på grund av en konflikt med Kalmar FF:s ledning.

Kalmar FF har en mycket tuff uppgift framför sig. Laget har åkt hiss mellan allsvenskan och Superettan de senaste åren och nu är det oerhört viktigt att laget verkligen lyckas etablera sig i den högsta serien.

Annons

Om så inte blir fallet blir det hart när omöjligt att dra igång ytterligare en satsning mot allsvenskan. Trovärdigheten gentemot publik, sponsorer och potentiella nyförvärv kommer att sjunka drastiskt.

Ett sånt läge kräver naturligtvis hårt jobb från alla i föreningen.

Jag har fullt förtroende för det fotbollskunnande som finns i föreningen och för Nanne Bergstrands möjligheter att skapa ett fungerande allsvenskt lag. Problemet är att det inte räcker för att etablera ett lag i allsvenskan.

Ska det gå vägen för Kalmar FF krävs att klubben har allting på sin sida, från pengar till tur och allmänhetens sympatier.

Det krävs att proffsighet och framförallt ödmjukhet inför uppgiften genomsyrar hela Kalmar FF:s arbete - både på och utanför planen.

Då håller det inte att ledningen drar på sig badwill genom en konflikt med en av de viktigaste spelarna i laget.

Kalmar FF har visserligen ett lag i allsvenskan.

Men ännu håller inte klubben riktigt allsvensk klass.

Röster från kalmar ff:s gästbok

- Detta med Rydström känns skittråkigt på alla sätt och vis, en av föreningens mest lojala och engagerade spelare både under träning och match. Om han lönemässigt får stå tillbaka på grund av nyförvärven Svante och Tobbe så känns det riktigt ruttet, faktiskt.

Annons

"C"

- Försvinner Rydström, tycker jag att styrelsen ska röstas bort på årsmötet...

"Kalle Karlsson"

- Det är ingenting annat än en fet skandal om Rydström-historien utvecklar sig till en kontrakts-tvist. Killen står inför sin 12:e säsong i Kalmar FF och har under årens lopp utvecklats enormt i klubben.

"Casey-Sthlm"

- Detta kan bara inte vara sant. Tappar vi vår bästa spelare av den anledningen som nämns ovan så vill jag inte se någon ur styrelsen på norra halvklotet. Tomtar är vad de är...

"Rasputin"

- Gillar stenhårt Rydströms engagemang för KFF. Han har åsikter om det mesta och är inte rädd för att framföra dessa. Man skulle önska att fler sa vad de tyckte ibland. Jag håller inte alltid med om vad Rydström ibland tycker, men det är en annan sak.

Jag tycker han ska försöka visa på planen att han håller för allsvenskan. Kanske konkurrensen kan få honom att bita ihop och prestera än bättre? Individuell lön gäller på många arbetsplatser idag, och det har ju sina för-och nackdelar.

Vad gör vanligt folk när de inte får den lön de anser vara värda på sina arbetsplatser? Antingen begär nya förhandlingar eller byter arbetsgivare.

Annons

"KFF"

- Vad trist att styrelsen inte bara ser till att fixa det kontraktet som Rydström vill ha. En spelare som har gjort så otroligt mycket för föreningen. Den 12:e säsongen i rött och det ska bli tjafs? Fy.

Var inte så jäkla dumsnåla. Rydström vill ju vara FF trogen länge, visa lite respekt.

"Kalmar"

Jonas Kanje
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons