Annons

Drömstart i kvalet för effektivt IKO

IK Oskarshamn bortaslog Nyköping med 4-2.
Och fick en drömstart på kvalserieäventyret.
- Kan vi inte avbryta kvalserien nu när vi leder? säger tvåmålsskytten Fredric Jaensson i omklädningsrummet. efter matchen.
Nyheter • Publicerad 18 mars 2005

NYKÖPING

(Barometern-OT:s utsända)

Annons

Senast Nyköping förlorade under ordinarie tid på hemmaplan var den 24 oktober förra året.

Då vann IK Oskarshamn med 2-1.

I går, nästan fem månader senare, gjorde IKO om bedriften i den jättelika Peabhallen.

På tio glödheta - och synnerligen effektiva - minuter i andra perioden avgjorde IK Oskarshamn helt sonika kvalseriepremiären.

° 1-0, 2.29. Emil Ekblad spelade fram Martin Romö som forcerade in pucken bakom Johan Asplund i Nyköpingskassen.

° 2-0, 6.59. Mattias Beck bryter in framför Asplund, pucken hamnar hos Fredric Jaensson som från nära håll trycker in pucken i det tillspillogivna målet efter 26 sekunders spel i power play.

° 3-0, 12.24. Jaensson drog sin gubbe, spelade Mads Hansen vars skott studsade ut till Mattias Beck som dundrade in pucken när NyköpingsIKO-bekanting Daniel Karlsson suttit på botbänken i blott tio sekunder.

Noterbart är att Nyköping vann skotten i andra akten med solklara 21-8 (totalt 42-30).

- Jaså, de vann skotten så stort? Visst hade de mycket puck, men de var mest ute i hörnen och snurrade och när man spelar fem mot fem är det i stort sett meningslöst. Ofta görs målen på kontringar och alla våra mål i dag kom ju efter flygande anfall, säger Fredric Jaensson.

Kan man få en bättre start på en kvalserie?

Annons

- Nej, att ta tre poäng på bortaplan är verkligen en drömstart, flinar Jaensson, som även lyfte in 4-0 i tom kasse i slutet av matchen innan Nyköping tilläts putsa siffrorna.

"Ett tag sedan sist"

- Skönt för mig att få göra ett par mål, det var ett tag sedan sist. Pucken studsar vår väg för tillfället och det är inget att be om ursäkt för - flyt förtjänar man.

I och med segern i går har IKO nu vunnit de fem senaste matcherna med en imponerande målskillnad på 22-8. Jaensson tror inte kulmen på storformen är nådd.

- Det började redan borta mot Halmstad och det känns fortfarande som att vi är på väg uppåt.

IKO-tränaren Daniel Broberg tycker att Nyköpings övertag i den avgörande andraperioden var aningen kosmetiskt.

- Det är inte allt för ovanligt att det blir som det blev. Även om de sköt mycket och skapade en del chanser så kändes det ändå som vi hade bra koll.

- Vi har haft svårt mot Nyköping de senaste matcherna, men i dag tycker jag att vi var bättre förberedda. Hungern har växt i play off och stärkt oss i tron på att vi kan göra något bra av det här.

IKO-tränaren framhåller sina spelares inställning i mittenakten som en anledning till segern.

- Det blev mycket box play och då fick våra offensiva spelare sitta en del, men när de fick chansen var de verkligen förberedda och på tå. Jag tänker på spelare som Jaensson, Beck och Martin Thörnberg.

Annons

Leder kvalserien

Till sist: det är visserligen nio omgångar kvar, men det är ändå värt att konstatera att IKO i skrivande stund leder kvalserien till elitserien med två poäng före närmaste konkurrent eftersom både Leksand-Skellefteå (4-4) och Brynäs-Malmö (1-1) slutade oavgjort.

- Det är riktigt häftigt! Nu ska det bli verkligen bli kul att möta Brynäs hemma på söndag. De vet nog knappt var Oskarshamn ligger och är det något lag som åker på en skridsko mot oss så är det nog Brynäs, säger Fredric Jaensson.

Christian Gustafsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons