Annons

100-åring blickar framåt

Ekonomiska bekymmer och fritt fall genom seriesystemet för fotbollsherrarna.
Men Kalmar AIK:s ordförande Mats Blomberg tror på framtiden för den nyblivna 100-åringen.
Nyheter • Publicerad 2 december 2003
Kalmar AIK:s ordförande Mats Blomberg tror på en framtid          för föreningen efter flera tunga år. "Jag vill slå vakt om sammanhållningen i klubben", säger han. Foto: Mats h
Holmertz
Kalmar AIK:s ordförande Mats Blomberg tror på en framtid för föreningen efter flera tunga år. "Jag vill slå vakt om sammanhållningen i klubben", säger han. Foto: Mats h HolmertzFoto: 

- Det finns en optimism i klubben som jag inte har känt på många år. Vi har en väldigt god sammanhållning, säger Mats Blomberg.

Han har varit engagerad i klubben i 15 år och suttit som ordförande sedan 1998. Han var också en av de drivande bakom bildandet av Kaik:s idrottsallians 2000.

Annons

- Då flyttade vi ner ansvaret både för ekonomin och verksamheten i de olika sektionerna. Det var bra, säger Mats Blomberg.

Miljonskulder

Som mest uppgick skulderna till 1,7 miljoner kronor. Nu ser klubben ut att kunna bli skuldfri inom några år. I höstas vann herrlaget i fotboll elitfyran och tog steget upp till division III.

- Och det gjorde vi med ett lag som består av nästan enbart egna produkter, säger Mats Blomberg.

Kalmar AIK:s klubblokal ligger i skuggan av norra läktaren på Fredriksskans. Mats Blomberg sitter framför ett av alla prisskåp i sammanträdesrummet.

Ord som folkrörelse, sammanhållning och kamratskap dyker upp flera gånger under intervjun.

- Det finns en speciell Kalmar AIK-anda. Jag tror att det sitter i väggarna. Det såg vi framförallt under de svåra åren. Alla slöt upp och hjälpte till, säger Mats Blomberg och ser sig omkring i lokalen.

Mindre kommunstöd

Blomberg tror att fler klubbar kommer att få lita till medlemmarnas krafter och vilja att arbeta ideellt i framtiden.

- Vi kan nog inte räkna med att få så mycket stöd av kommunerna. Ska man var kritisk kan man tycka att det är synd att kommunerna inte förstår vilket arbete alla idrottsföreningar gör för ungdomarna. Vi har hjälpt många ungdomar tillrätta i livet.

Annons

Verksamheten består av herrfotboll, damhandboll, bridge och bowling. Totalt har föreningen ungefär 800 medlemmar. Fotbollen är klart störst. Men trots årets uppflyttning till division III är det långt kvar till 1980-talets glansdagar i Sveriges näst högsta serie. Målsättningen är inte heller att komma tillbaka dit.

Breddförening

- Vi vill ha ett stabilt division II-lag. Det är på den nivån vi ska ligga, säger Mats Blomberg bestämt.

Hur känns det att ständigt vara i skuggan av Kalmar FF?

- Jag tänker inte så. Vi är en breddförening dit alla ska känna sig välkomna oavsett bakgrund med en mångfald av idrotter för både tjejer och killar. Att ha ett elitlag i Kalmar är bara bra för fotbollsintresset.

När det gäller damhandbollen hoppas Mats Blomberg på att få in fler flickor med invandrarbakgrund i klubben och att klubben ska få ett stabilt division I-lag.

Det låter realistiskt och klokt. Men var finns visionerna?

- De finns visst. Jag kan titta runt hörnet ibland. Men jag tror att det är bra med mål som är tydliga och känns möjliga att uppnå. Och så tror jag att alla har lärt sig något av de svåra åren. Vi kan inte göra av med mer pengar än vad vi har.

Var tror du Kalmar AIK är om ytterligare 100 år?

- Jag hoppas att det är en förening med stabil ekonomi och gott kamratskap.

Annelie Frank
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons