Annons

Zahui fördömer uttagningen: "Äcklar mig"

Basketstjärnan Amanda Zahui kritiserar Svenska basketförbundet för landslagsuttagningen av Viktor Gaddefors – som i fjol anklagades för rasistiska uttalanden.
"Det äcklar mig att se Viktor representera vårt land", skriver hon på Twitter.
Förbundet säger att man tagit avstånd från uttalandet och dessutom sett till att en uppförandekod införts.
Basket • Publicerad 5 augusti 2022
Amanda Zahui. Arkivbild.
Amanda Zahui. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT
Viktor Gaddefors under landslagssamlingen i juni.
Viktor Gaddefors under landslagssamlingen i juni.Foto: NILS-PETTER NILSSON/TT

I mars i fjol publicerade Länstidningen i Södertälje en intervju med Gaddefors, som då spelade i Södertälje, där han sade att att den franska ligan har fler svarta spelare och därför är mer atletisk, medan det finns ett smartare spel i den italienska ligan.

Uttalandet fördömdes på många håll och tidningen avpublicerade texten.

Tog avstånd

Annons

Zahui skriver nu på Twitter, i samband med herrarnas trupputtagning till VM-kvalet, att hon äcklas av att Gaddefors tillåts vara med i truppen.

"Någon som öppet och stolt pratar ner svarta människor, någon som öppet uttryckte sig rasistiskt i media. Det äcklar mig att se Viktor representera vårt land och ett förbund som så starkt talar om jämlikhet", skriver Zahui.

Basketförbundet menar att man tog krafttag i frågan direkt efter att intervjun publicerades genom att prata med Gaddefors och hans klubb Södertälje.

– Vi förklarade att vi tar avstånd från den typen av uttalanden som har sin grund i rasistiska stereotyper. Och vi erbjöd Viktor och föreningen stöttning med utbildning eller liknande, men klubben löste det internt. Jag tror att de hade någon form av utbildning, inte bara med Viktor utan även andra spelare, säger generalsekreteraren Fredrik Joulamo.

Uppförandekod

I samband med händelsen uppstod en diskussion inom förbundet och de högsta ligorna om vad förbund och föreningar har för möjlighet att agera på den här typen av uttalanden om det inte finns inskrivet i spelarnas kontrakt med klubbarna.

– Det utmynnade i en uppförandekod som implementerades inför förra säsongen och som ska skrivas på av varje förening och varje spelare, säger Joulamo.

Joulamo säger att en av värderingarna som förbundet har är att inte stänga av folk på livstid eller brännmärka folk på livstid.

– Vi vill ha en dialog, kunna förlåta och ge en andra chans. Det är det här ett utslag för på många sätt, säger han.

"Jag har tagit avstånd"

Viktor Gaddefors hade själv tagit en paus från landslagsspel i fjol, men var tillbaka till landslagssamlingen i november.

Han säger till Expressen att det inte känns jättekul att höra om Zahuis uttalande.

Annons

– Men jag kan inte göra så mycket åt det nu. Det är som det är, är det vad hon känner och tycker får hon tycka det, jag tänker inte gå emot det, säger han.

– Jag har tagit avstånd från det där och jag håller mig lite borta från det just nu. Det känns som ett avslutat kapitel från min sida.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons