Annons

Zahui brevväxlar med häktade basketstjärnan

Amerikanska basketstjärnan Brittney Griner är häktad i väntan på rättegång i Ryssland.
Svenska profilen Amanda Zahui berättar att hon har brevväxlat med Griner.
Basket • Publicerad 3 juni 2022
Amanda Zahui. Arkivbild.
Amanda Zahui. Arkivbild.Foto: Mark J. Terrill/AP/TT

Den 17 februari greps Brittney Griner, som spelar för WNBA-laget Phoenix Mercury och vunnit två OS-guld, på en flygplats i Moskva efter att ryska myndigheter sagt sig ha hittat e-cigaretter med spår av cannabisolja i hennes bagage. Sedan dess har basketstjärnan suttit häktad i Ryssland.

Till SVT säger svenska basketstjärnan Amanda Zahui att hon brevväxlar med Griner.

"Betytt mycket"

Annons

– I mitt första brev skrev jag hur mycket hon betytt för mig och min familj. Jag skrev också hur tacksam jag är för att hon hjälpte min mamma när hon gick genom sin cancerbehandling. Brittney är mammas idol, säger Amanda Zahui.

Hon fortsätter:

– Jag vet inte vad exakt hon går igenom i ett ryskt fängelse som en svart kvinna som inte ser ut som alla andra. Hon säger ändå att hon har det bra. Hon säger att hon får ha sina egna kläder. Jag vet inte ens om det finns så stora fängelsekläder. Men hon säger ändå att hon har det bra, men jag vet inte om det är för att hon inte vill göra oss oroliga.

Zahui får frågan om hon tror att Griner censureras i sina brev:

– Breven är handskrivna och det är hennes signatur. Jag tror inte att hon skriver 100% sanning om hur det är eftersom att de läser igenom breven. Men hon verkar vara vid bättre humör än vad jag skulle vara i den situationen, säger Zahui.

Omhäktades

Tidigare i maj meddelade Griners advokat Alexander Bojkov att Griner omhäktades i ytterligare en månad i väntan på rättegång.

USA:s president Joe Bidens administration har sagt att Griner är frihetsberövad på felaktiga grunder, och amerikanska myndigheter jobbar för att få henne släppt.

Griner har de sju senaste åren spelat i Ryssland under WNBA:s vinteruppehåll.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons