Annons

Ymer slog ut idolen: "En cool upplevelse"

Mikael Ymer hade aldrig tidigare slagit en topp 20-spelare i världen.
Någon gång ska vara den första.
Den 22-årige svensken är vidare till tredje omgången i Franska mästerskapen efter en praktskräll: 3–1 i set mot franska stjärnan Gaël Monfils.
Tennis • Publicerad 3 juni 2021
Mikael Ymer under torsdagens match mot Gaël Monfils.
Mikael Ymer under torsdagens match mot Gaël Monfils.Foto: Christophe Ena/AP/TT

Som liten satt Mikael Ymer ofta och tittade med beundrande ögon på Gaël Monfils tennismatcher på tv.

Nu är han på samma nivå som sin tidigare förebild och på torsdagen var han rentav bättre.

Annons

Mikael Ymer vann till slut med övertygande 3–1 i set mot den 34-årige fransmannen, och är nu för första gången i karriären klar för tredje rundan i Franska mästerskapen. Det är också det tangerat bästa han gjort i en grand slam-turnering, då han nådde tredje omgången också i Australian Open tidigare i år.

"En idol"

Det är också första gången som Ymer slår en så här högt rankad spelare. Monfils är rankad 15:e i världen.

– Det är klart att jag visste att han var topp 20, men det är ingenting jag tänker på. Jag försöker utvecklas i det jag gör och leder det till sådana här vinster är ingen gladare än mig, säger Ymer.

Men att ställas mot barndomsidolen var inspirerande.

– Monfils är en idol till hela familjen. Vi har suttit och kollat på honom sen vi var unga och har tittat på flera timmar av highlights. Upplevelsen på så sätt var kul och coolt, säger han.

Första set försvann sensationellt snabbt. Ymer dukade av det med 6–0 innan Monfils kilade in i omklädningsrummet för att få behandling.

Det satte griller i huvudet – på svensken.

– Det såg illa ut ett tag. Tankarna flög iväg lite där. Men ganska snabbt efter såg man att hans kropp hade reagerat bra. Men jag blev lite påverkad, säger Ymer.

Fransmannen såg pånyttfödd ut i andra set, och gav inte Ymer en chans. 6–2 till Monfils, 1–1 i set.

Rutinen såg då ut att ta ut sin rätt, men i stället kontrade Ymer med ungdomlig entusiasm, lysande fotarbete och överlag strålande tennis.

Annons

Från underläge 2–4 i tredje set tog svensken fyra raka gem för att gå upp i 2–1-ledning.

Nervös avslutning

I sista set var det sedan Monfils, 14:e-seedad i turneringen, som gick på knäna och Ymer gick snabbt fram till 5–1 och egen serve. Då sprattlade 34-åringen till, bjöd på några returer i världsklass, reducerade till 2–5 och servade sedan fram ytterligare spänning och 3–5.

Men det här var Mikael Ymers eftermiddag. Trots pressen och trots att den begränsade publiken på läktarna gjorde sitt bästa för att skrika fram Gaël Monfils till segern, höll han ihop.

– Det är lätt att det börjar snurra vid sådana tillfällen, säger Ymer och fortsätter:

– Jag behövde bara acceptera att det skulle vara klurigt och svårt, men så länge jag gör mitt bästa på varenda poäng så har jag gjort vad jag kan. Det är tennis, helt enkelt.

Och Ymer höll sin serve och säkrade segern: 6–0, 2–6, 6–4, 6–3.

Därmed är Ymer första svenska herrspelaren sedan Robin Söderling 2011 att nå tredje rundan i Franska mästerskapen.

– Det är kul att det kommer och jag är glad att hjälpa Sverige på de sätt det går, men det är inget jag tänker på riktigt. Jag försöker bara göra min grej, säger han.

Möter supertalang

I nästa omgång möter Ymer 19-årige supertalangen Jannik Sinner, rankad 19 i världen. De har mötts två gånger tidigare och har en seger vardera.

Sinner har dock tagit stora kliv det senaste året. Han tog sig till kvartsfinal i Franska mästerskapen i höstas och har två ATP-titlar, varav den senaste kom i Melbourne tidigare i år.

Annons

Fakta: Mikael Ymer

Ålder: 22 år (född 9 september 1998 i Skövde).

Världsrankning: 105 (har som bäst varit 67:a, i mars 2020).

Grand slam-historia: Nådde tredje omgången i Australian Open (2021) och Franska mästerskapen (2021).

Övriga meriter: Vann Stockholm Opens dubbelturnering 2016 (med storebror Elias Ymer).

Noterbart är att Mikael Ymer är den första svenska herrspelaren att nå tredje rundan i Franska mästerskapen sedan Robin Söderling 2011.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons