Annons

Xavi mottogs av tusentals på Camp Nou

Xavi har installerat sig som Barcelonas nya huvudtränare. Inför tusentals åskådare skrev 41-åringen på sitt tränarkontrakt, tillsammans med klubbens ordförande Joan Laporta, på gräset på Camp Nou.
Fotboll • Publicerad 8 november 2021
Xavi presenterades på Camp Nou.
Xavi presenterades på Camp Nou.Foto: Joan Monfort/AP/TT
Xavi, höger, tillsammans med Barcelonas ordförande, Joan Laporta.
Xavi, höger, tillsammans med Barcelonas ordförande, Joan Laporta.Foto: Joan Monfort/AP/TT

Det blir till att sätta igång arbetet direkt för den folkkäre 41-åringen, som säger att han inte tänker hålla spelarna i handen, eller, kanske lite.

– Jag kommer att kräva mycket av mina spelare och jag kommer också att hjälpa dem. Det är en fördel att jag redan känner (Marc-André) ter Stegen, (Gerard) Piqué, Busi (Sergio Busquets) och (Sergi) Roberto. Jag vet hur jag ska pressa dem och vilka eventuella svagheter de har, säger han till klubbens tv-kanal.

Tusentals på plats på Camp Nou

Annons

Hemmasonen är den kanske mest efterlängtade värvningen i tränarväg som den spanska klubben någonsin har gjort. På sociala medier har många supportrar överöst stjärnan med positiva ord.

– Jag är mycket känslosam efter all kärlek jag har fått. Jag är väldigt taggad och längtar efter att få börja prata med spelarna. Jag vet att det är en svår tid, såväl ekonomiskt som sportsligt, men jag har längtan och har tron som krävs för att vi ska nå vårt mål, säger han till fansen på plats.

Förväntningarna på det före detta mittfältsgeniet är höga och han jämförs redan med sin före detta tränare, Pep Guardiola.

– Att jämföras med Pep är mer än bra. Han är väldens bästa tränare, säger Xavi.

Men frågan är om en bra spelare automatiskt blir en bra tränare. Svaret har inte alltid varit ja på den frågan, men han hoppas kunna sälla sig till dem som faktiskt lyckats i sin övergång.

– Jag hoppas att jag tillhör samma grupp som Pep (Guardiola) och (Zinedine) Zidane.

Stöttas av Iniesta

En som visar sitt stöd är Xavis högra hand från tiden i Barcelona, Andrés Iniesta.

"Vilken stor dag!! Jag är så glad för din skull, min vän. Jag önskar dig all lycka i världen och att vi får fortsätta att njuta av vårt Barça", skriver Vissel Kobe-spelaren på Twitter.

Även ordförande Laporta tror att anställningen är helt rätt.

– Det har varit en presentation utan like för en tränare. Jag har sett folk upprymda som aldrig förr och det är Xavis förtjänst, för han är härifrån, från klubben. I dag är en glädjens dag, det är en historisk dag för klubben, säger han.

Xavis kontrakt sträcker sig över säsongen 2024.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons