Annons

Woods om LIV-touren: "De vänder ryggen"

Femtonfaldige majorvinnaren Tiger Woods har tagit bladet från munnen.
På en presskonferens inför årets sista golfmajor British Open kritiserar han LIV-touren.
Golf • Publicerad 12 juli 2022
Tiger Woods är kritisk mot LIV-touren.Foto: Peter Morrison/AP/TT

British Open är världens äldsta golftävling. I år firar den 150 år. Majortävlingen hamnade i strålkastarljuset tidigare i juni då den valde att välkomna spelare som gått över till den saudifinansierade LIV-touren. Något som gick emot vad den amerikanska touren (PGA) valt att göra, nämligen att stänga av spelarna.

Flera golfare har kritiserat de som anslutit till utbrytartouren, men den kanske absolut störste har väntat till nu.

Annons

– De vänder ryggen till det som gett dem positionen de är i nu, säger Tiger Woods på en presskonferens två dagar innan han och LIV-golfarna ska gå ut tillsammans på anrika St Andrews.

Lockar med enorma summor

Vad som lockar stjärnor som Brooks Koepka, Phil Mickelson, Bryson DeChambeau och Dustin Johnson är enorma prissummor som sägs övergå 250 miljoner kronor. Woods har tidigare uttryckt sig om att han inte kommer lämna PGA-touren.

– Det enda spelarna får ut är pengar för att spela några få event. Jag kan inte se att det här är något bra för spelarna eller någon, speciellt om LIV-touren inte får några rankningspoäng så att de inte kan spela majors, säger Woods.

Får inga rankingpoäng

Just nu genereras inga rankningpoäng för Saudi-touren men inom snar framtid ska ett möte med tourerna och majortävlingarna hållas för att diskutera om LIV-touren ska tillåtas ge poäng. Majortävlingarna bestämmer själva om de vill utesluta någon.

– Dessa spelare riskerar att aldrig någonsin få spela en major igen, det är fullt möjligt, vi vet inte det ännu, säger Woods och fortsätter:

– För mig, låter det... Jag förstår det inte.

Fakta: LIV-touren

LIV Golf är det officiella namnet på den nya golftouren som ska konkurrera med etablerade PGA-touren i USA och Europatouren.

Touren finansieras av Saudiarabiens statliga investeringsfond och den sammanlagda prispotten är på 255 miljoner dollar (drygt 2,5 miljarder svenska kronor). Landet anklagas för att försöka tvätta bort sitt rykte ("sportswashing") när det gäller exempelvis mänskliga rättigheter genom idrotten.

De största namnen som valt att spela på touren är Brooks Koepka, Phil Mickelson, Dustin Johnson, Martin Kaymer, Sergio Garcia, Lee Westwood, Graeme McDowell, Louis Oosthuizen och Ian Poulter.

Samtliga har nu stängs av från spel på PGA-touren. Vissa av dem har redan avsagt sitt medlemskap på den amerikanska touren, men exempelvis Mickelson och Poulter har inte gjort det.

Även Bryson DeChambeau, som vann majorn US Open 2020, är klar för touren, men 28-åringen spelade inte premiärtävlingen utanför London.

Tävlingarna på LIV-touren spelas över 54 hål, utan kvalgräns med 48 spelare indelade i tolv fyrmannalag.

Premiärtävlingen vanns av sydafrikanen Charl Schwartzel, US Masters-vinnare 2011. Han fick ta emot segerchecken på 47 miljoner kronor efter att ha gått de tre rundorna på sju under par. Amerikanen Andy Ogletree slutade sist på +24, men fick runt 1,2 miljoner kronor för besväret.

Åtta tävlingar ska spelas under premiärsäsongen. Den stora avslutande lagfinalen spelas på Trump National Doral Miami där vinnarlagets vinstpott höjs från fem miljoner dollar till 50 miljoner dollar, motsvarande drygt 491 miljoner svenska kronor.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons