Annons

Warholm blåste Duplantis igen: "Är top notch"

Armand "Mondo" Duplantis var en av finalisterna.
Men årets manlige friidrottare i världen är häcklöparen Karsten Warholm.
Friidrott • Publicerad 1 december 2021
Karsten Warholm blev årets friidrottare. Arkivbild.
Karsten Warholm blev årets friidrottare. Arkivbild.Foto: Michael Sohn/AP/TT

Armand Duplantis var en av fem finalister till friidrottens största pris på herrsidan. Men precis som till utmärkelsen "årets friidrottare i Europa", fick han i år se sig besegrad av världsrekordinnehavaren på 400 meter häck – norrmannen Karsten Warholm.

Det meddelar det internationella friidrottsförbundet på sin årliga gala under onsdagen. Warholm passerade även Duplantis på friidrottens världsranking i somras – och även om friidrottarna tävlar i olika grenar har de båda sagt att de finner kampen i toppen av rankingen motiverande.

"Jag gillar Sverige"

Annons

– Det är alltid samma grej med norrmän och svenskar, med rivaliteten och att man kämpar mot varandra. Men jag gillar Sverige. Och Mondo är en av killarna jag känner bäst inom friidrotten och en av de jag har mest respekt för, säger Warholm på en presskonferens efter galan.

Han fortsätter:

– Mondo är alltid "top notch", håller hög nivå varenda säsong och han kommer att vara på toppen igen. Så jag kommer få göra allt jag kan för att hålla mig kvar på toppen.

Jamaicanskan prisad

OS-mästaren i sprint, Elaine Thompson-Herah från Jamaica blev utsedd till årets friidrottare på damsidan. 29-åringen knep inte bara tre OS-medaljer i somras utan var också nära att slå världsrekorden på 100 och 200 meter.

– Jag tar det år för år. Jag var väldigt nära världsrekordet i år så, vem vet, allt är möjligt. Jag hänger inte upp spikskorna än på länge, säger Thompson-Herah i ett pressmeddelande.

Det internationella friidrottsförbundet meddelade även under onsdagen att antalet ryska atleter som tillåts tävla under neutral flagg utökas till 20 stycken, från 10 stycken förra året.

Fakta: Finalisterna

Herrarna:

Armand Duplantis, stavhopp, Sverige

Joshua Cheptegei, långdistanslöpning, Uganda

Ryan Crouser, kula, USA

Eliud Kipchoge, maraton, Kenya

Karsten Warholm, 400 meter häck, Norge

Damerna:

Sifan Hassan, långdistanslöpning, Nederländerna

Faith Kipyegon, medeldistanslöpning, Kenya

Sydney McLaughlin, häcklöpning, USA

Yulimar Rojas, tresteg, Venezuela

Elaine Thompson-Herah, sprint, Jamaica

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons