Annons

Wallstedt får ny JVM-chans efter covidkaoset

Sverige har tappat flera stjärnspelare sedan junior-VM i hockey avbröts efter vinterns covidkaos.
Men målvaktsstjärnan Jesper Wallstedt är med igen när turneringen spelas om – och hoppas på tredje gången gillt.
Ishockey • Publicerad 9 augusti 2022
Luleås Jesper Wallstedt i en SHL-match mot Färjestad 2020. Arkivbild.
Luleås Jesper Wallstedt i en SHL-match mot Färjestad 2020. Arkivbild.Foto: Pär Bäckström/TT

Trots att Jesper Wallstedt bara är 19 år är han en veteran i junior-VM-sammanhang.

– Det blir väl mitt tredje (JVM) nu om man räknar med det i vintras också, säger målvakten.

Annons

Med sin rutin hoppas han kunna hjälpa Juniorkronorna i jakten på VM-guld.

– Man vill väl tro att man har tagit med sig någonting från det och kan dela med det till gruppen och på det sättet få in någon extra procent i prestationen.

Vinterns JVM avbröts sedan USA, Tjeckien och Ryssland drabbats av covid-19-utbrott.

Därför spelas mästerskapet nu om i Edmonton i Kanada. Att Wallstedt skulle spela ytterligare ett JVM var det aldrig någon tvekan om.

"Så pass stor ära"

– Får du en inbjudan av landslaget att åka och vara med på JVM så finns det inte en chans i världen att man tackar nej. Även fast det skulle ställas in igen och tas upp igen så kommer jag att tacka ja varenda gång jag har möjlighet att vara med, det är en så pass stor ära, säger han inför onsdagens premiär mot Schweiz i Edmonton.

Att JVM spelas i augusti, i stället för i månadsskiftet december-januari, innebär att turneringen spelas under en period som för många av spelarna annars skulle var försäsong.

– Man har ändå fått en ganska lång sommar, det känns som man är i bra form och det finns väl inget bättre sätt att starta upp säsongen än med ett JVM.

Åtta nya spelare

Att turneringen spelas på sensommaren hade också kunnat ses som ett problem, eftersom spelarna inte spelat matcher på länge. Wallstedt ser dock inte på saken så.

– Genom många bra träningar och träningsmatcher så tror jag att vi kommer i bra form tills turneringen väl drar i gång, så det är jag inte alls orolig över.

Jämfört med truppen som spelade den avbrutna turneringen har Sverige bytt ut åtta spelare. Enligt Wallstedt är det viktigaste nu att skapa en bra känsla i gruppen och laget.

Annons

– Jag tror vi har chans att se bra ut. Vi har ett bra lag och en ganska bred trupp och många spelare som kan vara med och bidra. Det gäller bara att vi får ihop gruppen snabbt nu inför turneringen och jag förbereder mig väl innan de riktiga matcherna drar i gång.

Två guld

Sedan 2015 har Småkronorna endast lyckats ta medalj två gånger. Ett silver 2018 och ett brons 2020. Därtill har det endast blivit två JVM-guld, det senaste, 2012.

– Vi hoppas att vi kan bära hem en guldmedalj till Sverige såklart.

TT: Vem ser du som favoriter till guldet?

– Det är en jättebra fråga. Jag vet knappt vilka spelare de andra lagen har. Jag tror vi får fokusera på vårt – att försöka vinna en guldmedalj.

Fakta: Jesper Wallstedt

Ålder: 19 år, född 14 november 2002 i Västerås.

Längd: 190 centimeter.

Position: Målvakt.

Moderklubb: Västerås IK.

Rekord: Blev den yngsta målvakten genom tiderna i SHL, 17 år tre månader och 26 dagar gammal, när han vaktade kassen för Luleå mot HV71. Senare samma år blev han den yngsta målvakten att hålla nollan i SHL.

NHL-draftad: I den första rundan av Minnesota som 20:e spelare totalt, varav fjärde svensk, 2021. Första svenska målvakten någonsin att draftas i första rundan.

Klubb: Spelade i SHL med Luleå förra säsongen. Åker i höst över till Nordamerika, där väntar spel i NHL-laget Minnesota eller deras farmarlag i AHL, Iowa Wild.

Källor: Elite Prospects, SHL.

Fakta: Jesper Wallstedt

Gruppspel: 10/8 Schweiz (20.00 svensk tid), 12/8 Österrike (20.00), 15/8 USA (04.00), 16/8 Tyskland (04.00).

I grupp A spelar Kanada, Finland, Tjeckien, Slovakien, Lettland.

De fyra kvartsfinalerna spelas 17/8 (en match 18/8 svensk tid), de två semifinalerna 19/8, bronsmatch och final 20/8.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons