Annons

”Vore idiotiskt att tvinga någon att bygga ut till 5 000 platser”

Om en månad kan IK Oskarshamn vara ett SHL-lag.
Frågan är om de i så fall får spela i Be-Ge Hockey Center utan att bygga ut?
– Det vore idiotiskt att tvinga någon att bygga ut till 5 000 platser nu och sedan ändras reglerna om ett år, säger IKO-klubbchefen Martin Åkerberg.
Oskarshamn • Publicerad 8 mars 2019
Foto: Daniel Svensson

SHL:s arena- och publikkrav – 5 000 varav 3 500 sittande – har varit en stötesten under lång tid. När Karlskrona gick upp 2015 tvingades Karlskrona HK till en omfattande utbyggnad av NKT Arena Karlskrona. Ny läktare, entré och restaurang byggdes i ilfart för att möta kraven. Slutnotan för Karlskrona kommun blev 82,2 miljoner. Nu har KHK rasat ur SHL och står med en arenahyra som håller på att knäcka föreningen.

– Karlskrona är ett skräckexempel, tyvärr fick de ta smällen. Som jag förstår det har de i dag en årshyra på ungefär 3,5 miljoner kronor. Motsvarande för oss är 700 000, säger Martin Åkerberg, klubbchef i IKO.

NKT Arena Karlskrona fick byggas om för över 80 miljoner kronor när Karlskrona gick upp i SHL. I dag har KHK en arenahyra på nästan tre miljoner kronor mer än IKO.
NKT Arena Karlskrona fick byggas om för över 80 miljoner kronor när Karlskrona gick upp i SHL. I dag har KHK en arenahyra på nästan tre miljoner kronor mer än IKO.Foto: Mattias Mattisson
Annons

Det andra aktuella fallet är Mora IK. Jalas Arena i Mora uppfyller inte SHL:s arenakrav, men Mora har fått dispens – två år i rad.

Anledningen är att kommunstyrelsen i Mora har fastställt beslut om en omfattande 60-miljonersrenovering av arenan. Det finns en tydlig tidsplan för att snart kunna uppfylla arenakraven. Därför har Licensnämnden gett Mora dispens.

Jalas Arena i Mora uppfyller inte publikkraven. Mora IK har till skillnad från Karlskrona fått dispens – två år i rad.
Jalas Arena i Mora uppfyller inte publikkraven. Mora IK har till skillnad från Karlskrona fått dispens – två år i rad.Foto: Ulf Palm/TT

IK Oskarshamns hemmaarena Be-Ge Hockey Center har en kapacitet på 3 275 personer, varav omkring 1 750 sittande.

Alltså långt under dagens publikkrav.

När Svenska ishockeyförbundets ensamutredare Ola Lundberg presenterade sitt förslag om svensk hockeys framtid, skickade han även med en passning – utanför protokollet – om att publikkraven i framtiden bör vara mindre rigida.

Även SHL har, efter Lundbergs inspel, öppnat för att mildra publikkraven. I ett remissvar till Svenska Ishockeyförbundet i februari skrev SHL:

”Svenska Ishockeyförbundets licensregelverk ger en tydlig riktlinje, men i detta sammanhang anser SHL, att arenakravet, vad gäller åskådarantalet, är av mindre vikt. Betydligt mer angeläget är licenskrav som rör en fungerande barn- och ungdomsverksamhet, högkvalitativ juniorverksamhet, finansiell stabilitet samt en arena som uppfyller kraven i bland annat tävlingsbestämmelserna, säkerhets- och tv-manual samt andra väsentliga delar som anstår en väl fungerande arena på högsta nationell nivå”.

Svenska ishockeyförbundets utredare Ola Lundberg tycker att publikkraven bör mildras.
Svenska ishockeyförbundets utredare Ola Lundberg tycker att publikkraven bör mildras.Foto: Pontus Lundahl/TT

Den nya seriemodellen, och eventuellt nya krav, träder dock i kraft först säsongen 2020/2021. Frågan är vilka regler som gäller för IK Oskarshamn om de går upp i vår?

– Egentligen har vi inte fått någon information alls, och allt är ju hypotetiskt eftersom vi inte vet i vilken serie vi spelar nästa säsong. Men generellt känns det som att vindarna blåser mot att de där kraven kommer att justeras. Men tills något annat är sagt är det ju de gamla kraven som gäller rent juridiskt, säger Martin Åkerberg.

Om ni går upp, vilka tror du förbundets krav på er blir?

Annons

– Min gissning är att vi med vissa justeringar – exempelvis kameraplattformar för tv, belysning, säkerhet, flöde av bortasupportrar och så vidare – får spela SHL-hockey i Be-Ge Hockey Center i så fall. Det vore idiotiskt att tvinga någon att bygga ut till 5 000 platser nu och sedan ändras reglerna om ett år. I synnerhet när vi har ett avskräckande exempel i Karlskrona, säger Åkerberg.

Martin Åkerberg, klubbchef i iK Oskarshamn.
Martin Åkerberg, klubbchef i iK Oskarshamn.Foto: Daniel Svensson

– Sedan vet man ju inte vad eventuellt nya krav landar på. De kanske återgår till kravet på 4 000 platser och då är vi ju fortfarande för små.

Har ni någon kontakt med förbundet om de här frågorna?

– Nej, det finns ingen dialog, vi har fullt upp med att genomföra säsongen på bästa sätt. Men det vore bra att i närtid få en fingervisning om vad de nya kapacitetskraven skulle landa på och vad vi har att förhålla oss till om vi skulle gå upp.

Christian GustafssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons