Annons

VM-hotell i Qatar tar inte emot homosexuella

Flera hotell som Fifa rekommenderar under fotbolls-VM i Qatar tar inte emot homosexuella gäster.
Det visar en undersökning som gjort tillsammans med norska NRK och danska DR.
Fotboll • Publicerad 12 maj 2022
Det hotelltäta West Bay-området i Qatars huvudstad Doha. Flera hotell som Internationella fotbollsförbundet rekommenderar under VM i Qatar senare i år tar inte emot homosexuella gäster, visar en undersökning från SVT, NRK och DR. Arkivbild.
Det hotelltäta West Bay-området i Qatars huvudstad Doha. Flera hotell som Internationella fotbollsförbundet rekommenderar under VM i Qatar senare i år tar inte emot homosexuella gäster, visar en undersökning från SVT, NRK och DR. Arkivbild.Foto: Darko Bandic/AP/TT

Internationella fotbollsförbundet (Fifa) har på sin hemsida listat 69 hotell i Qatar som man rekommenderar för besökare under herr-VM senare i år.

SVT har, tillsammans med NRK och DR, undersökt hur nämnda hotell ställer sig till att ta emot homosexuella gäster, med anledning av att homosexualitet är olagligt i landet.

Annons

Fifas ordförande Gianni Infantino, liksom företrädare för VM-turneringen, har tonat ner problemet och sagt att alla är välkomna. Men SVT:s undersökning, där man försökte boka rum för ett homosexuellt par, visar något annat.

"Kan inte ta emot er"

Av de 59 hotell som svarade, sade tre nej till att ta emot homosexuella gäster. Det gäller The Torch Doha, Magnum Hotel & Suites Westbay samt Wyndham Grand Regency.

”Tack för frågan, men enligt vår hotellpolicy kan vi inte ta emot er”, svarade The Torch.

Två av de tre hotellen stod fast vid ståndpunkten efter att ha fått veta att det egentligen var journalister som ställt frågan, medan The Torch först förnekade att de alls sagt nej till homosexuella. Därefter ändrade de sig till att alla är välkomna, men att man som homosexuell inte ska visa sin kärlek offentligt.

33 av hotellen hade inga invändningar alls, medan 20 andra accepterade gästerna, men med den tydliga uppmaningen att man i så fall inte ska visa att man är homosexuell. De sista 13 hotellen har antingen inte svarat, eller så fungerar de för tillfället som karantänhotell under coronapandemin.

Sjöstrand: "Oacceptabelt"

Fifa skriver i ett mejl till SVT att förbundet strävar efter att skapa "en diskrimineringsfri miljö" och att man "värnar mångfald". Men något svar på hur det kommer sig att vissa av VM-hotellen portar homosexuella, ger man inte.

”Fifa är övertygat om att alla nödvändiga åtgärder kommer vara på plats för hbtqi-fans och andra för att kunna njuta av turneringen på ett välkommet och säkert sätt”, skriver Fifa.

Svenska fotbollförbundet (SvFF) har själva tidigare fått kritik för hur man hanterat Qatarfrågan. Bland annat har herrlandslaget sedan 2019 haft sin årliga januariturné i landet, men årets upplaga ställdes in efter krav från de svenska elitklubbarna.

På senare tid har SvFF:s tonläge mot Qatar delvis förändrats, och när generalsekreteraren Håkan Sjöstrand får höra om flera av VM-hotellens inställning till homosexuella, blir han upprörd.

– Det är ju naturligtvis helt oacceptabelt det jag får ta del utav. Det här visar ju än en gång att det är fel att lägga ett mästerskap i ett land som inte respekterar grundläggande rättigheter som att man ska få älska och tycka om vem man vill, säger Sjöstrand till SVT.

SvFF har sedan tidigare inplanerade möten med Fifa framöver, och Sjöstrand säger att han då tänker lyfta frågan.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons