Annons

VM-guld för svenske överraskningen

Det blev svenskt guld i herrarnas sprint på orienterings-VM i tjeckiska Doksy.
23-årige Isac von Krusenstierna tog sitt första VM-guld.
Orientering • Publicerad 3 juli 2021
Isac von Krusenstierna vann sprinten på orienterings-VM.
Isac von Krusenstierna vann sprinten på orienterings-VM.Foto: Svenska orienteringsförbundet

Isac von Krusenstierna hade aldrig tävlat i ett VM förut och när han vaknade på lördagsmorgonen trodde han inte att han på eftermiddagen skulle kunna titulera sig som världsmästare.

– Drömma kan man ju, säger han.

Annons

Dagen började dock inte på topp, von Krusenstierna hade ett tufft kval och fick starta tidigt i fältet. Men väl ute på tävlingsbanan i finalen stod han för en imponerande insats.

– Jag gjorde ett ganska dåligt kval men jag kände att jag hade mer att ge i finalen. Jag avslutade kvalet bra och tänkte att jag gör likadant i finalen, säger 23-åringen.

"Riktigt bra lopp"

Men riktigt hur bra det skulle bli kunde han inte ana. En efter en kom de stora konkurrenterna i mål, långt efter von Krusenstierna.

– De bästa startade ju i slutet, men efter ett tag tänkte jag att det kanske skulle räcka till topp sex, och det skulle jag vara nöjd med ändå. Det tog ett tag innan man förstod att det var ett riktigt bra lopp.

Hubmann långt efter

Emil Svensk var ett tag med i kampen om guldet, men i mitten av loppet gjorde han ett dåligt vägval och halkade långt ner i resultatlistan till en 32:aplats.

Tvåa kom den unge norrmannen Kasper Fosser, sju sekunder efter von Krusenstierna och trea nyzeeländaren Tim Robertson, 13 sekunder efter. Ett rejält generationsskifte då den dubble världsmästaren, schweiziske Daniel Hubmann var en halvminut från guldet, sämst bland de schweiziska löpare som tog sig i mål.

Max Peter Bejmer blev näst bäste svensk på en femteplats.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons